Zullen de woningprijzen blijven stijgen?

Zullen de woningprijzen blijven stijgen?

De Nederlandse huizenprijzen stijgen dit jaar niet met 12,5 procent maar met 15 procent, voorspelt ABN Amro in zijn Woningmarktmonitor. Ook voor 2022 verwacht de bank dat de prijsstijging in de dubbele cijfers loopt: geen 5 maar 10 procent.

Hoeveel stijgt vastgoed in waarde per jaar?

Het jaarlijkse inflatiecijfer van de vastgoedprijzen bedroeg 7,4% in het tweede kwartaal 2021 tegenover 6,9% in het vorige kwartaal. De gemiddelde inflatie van de vier laatste kwartalen bedraagt 5,8%. De vastgoedprijsindex steeg in het tweede kwartaal 2021 met 1,8% ten opzichte van het vorige kwartaal.

Hoeveel is vastgoed gestegen?

Ten opzichte van het eerste semester van 2020 is de mediaanprijs van huizen in gesloten of halfopen bebouwing op nationaal niveau 15% toegenomen. De mediaanprijs van huizen in open bebouwing kende een klim van 10%. Appartementen werden 7,5% duurder.

Zal de huizenmarkt instorten?

In 2021 worden er naar verwachting dan ook minder woningen verkocht. Uit de cijfers van NVM over het 2de kwartaal van 2021 wordt de krapte op de woningmarkt duidelijk. Zo is het aantal verkochte woningen ten opzichte van vorig jaar gedaald met 11,8% en staan er nu ook 53,8% minder woningen te koop.

Hoeveel stijgt de waarde van een appartement?

Sinds 2016 bedraagt de prijsstijging nu al 17,9%. Voor appartementen was dat nauwelijks anders. Zij stegen het voorbije jaar gemiddeld 6,5% in prijs, tot gemiddeld 247.562 euro. De voorbije vijf jaar stegen de prijzen met 15,6%.

Waarom stijgen de prijzen van huizen?

“De prijzen stijgen door de hoge vermogens en lage rente, waardoor mensen meer kunnen betalen voor een woning”, zegt Van Mulligen. Dat komt mede door de stijging van de huizenprijzen, want de eigen woning is vaak het grootste onderdeel van het vermogen van Nederlanders.

Hoeveel stijgen de huizenprijzen in 2021?

Na eerder uit te zijn gegaan van stabilisatie, verwacht ABN AMRO voor dit jaar een stijging van 12,5% stijgen en dat de huizenprijzen in 2022 nog eens met 5% zullen stijgen. Rabobank verwacht een huizenprijsstijging van 10,9% voor 2021. De bank ging eerder uit van een 8% prijsstijging.

Waarom dalen de huizenprijzen niet?

Op de daarbij horende krappe arbeidsmarkt willigen werkgevers nieuwe looneisen eerder in. En dat kan leiden tot een blijvend hoge inflatie. “Centrale banken moeten in dat geval wel de rente verhogen. Lenen wordt dan duurder en daardoor kunnen de huizenprijzen onder druk komen te staan.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven