Inhoudsopgave
Wat houdt de wetgevende macht in?
De wetgevende macht bestaat uit het parlement en de regering. Het parlement bestaat uit de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. De meeste wetsvoorstellen komen van de regering. De regering geeft namelijk leiding aan de ministeries en hun ambtenaren, die zich bezighouden met de uitvoering van wetten.
Wie vormt wetgevende macht?
Het parlement (de Staten-Generaal) vormt samen met de Koning en ministers de wetgevende macht; de uitvoerende macht berust bij de Koning en de ministers. De positie van de koning is vastgelegd in de Grondwet. De ministers moeten verantwoording afleggen aan het parlement over het beleid van de regering.
Hoe wordt de wetgevende macht aangeduid?
Het federale niveau. De wetgevende macht op federaal niveau berust bij de Kamer van Volksvertegenwoordigers, die fungeert als politieke kamer die het regeringsbeleid controleert. De Senaat is de ontmoetingsplek tussen gewesten en gemeenschappen van het federale België. Ze vormen samen het federale Parlement.
Hoe is de trias politica in de Nederlandse Staat gerealiseerd?
In Nederland is de wetgevende macht niet strikt gescheiden van de uitvoerende macht, omdat de uitvoerende macht, de regering, ook wetgevende taken heeft. Deze wetgevende taken deelt de regering met de Staten-Generaal (de Eerste en de Tweede Kamer).
Wie behoort niet tot de rechterlijke macht?
De rechters worden aangeduid als de zittende magistratuur, de officieren van justitie als de staande magistratuur. Rechterlijke ambtenaren in opleiding behoren (nog) niet tot de zittende of staande magistratuur; zij zijn nog in opleiding voor het beroep van rechter of officier van justitie.
Is de politie uitvoerende macht?
Volgens deze definitie behoort de politie tot de uitvoerende macht gelegen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Als het gaat om punt 2 dan ligt deze taak bij de officier van justitie van het Openbaar Ministerie, ten laste van de begroting van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (Nederland).
Wie kan een wetsvoorstel doen?
Meestal dient de regering (de Koning en de ministers) een wetsvoorstel in. Dit heet een regeringsvoorstel. Maar ook Tweede Kamerleden kunnen een wetsvoorstel indienen.
Waaruit bestaat de Staten-Generaal?
Onder de Staten-Generaal verstaan we de Tweede en Eerste Kamer gezamenlijk. Formeel is er dan ook sprake van de Eerste Kamer der Staten-Generaal en van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Beide Kamers kunnen tevens in Verenigde Vergadering bijeenkomen.
Wie oefent de wetgevende macht uit?
De federale wetgevende macht maakt de wetten en controleert de uitvoerende macht. Ze wordt uitgeoefend door het parlement en de koning. Het parlement bestaat uit twee kamers, de Senaat en de Kamer van volksvertegenwoordigers.
Waar bestaat de Staten-Generaal uit?
Hoe is de Trias Politica ontstaan?
Geschiedenis. Het idee van de trias politica komt van de Franse filosoof Charles Montesquieu, die gebruik maakte van de ideeën van John Locke. Deze man leefde tijdens de Verlichting (de 18e eeuw). Hij vond dat er drie politieke groepen moesten zijn, die op elkaar zouden letten.