Inhoudsopgave
Wat zijn Suppletieve regels?
Een regel van aanvullend recht (Synoniem: regelend recht of suppletief recht of recht van suppletieve aard) is een rechtsregel waarvan partijen bij overeenkomst kunnen afwijken. Deze regel is dus van toepassing indien partijen dienaangaande niets anders zijn overeengekomen.
Wat is het verschil tussen aanvullend en dwingend recht?
Bij regels van dwingend recht gaat het om regelgeving waarvan u niet mag afwijken, terwijl u van aanvullend recht wél mag afwijken. Het onderscheid tussen dwingend en aanvullend recht is dus belangrijk.
Wat is een aanvullende wetsbepaling?
Wettelijke bepalingen die, voor zover contracterende partijen er in hun overeenkomst niet van zijn afgeweken, de tussen hen ontstane rechtsverhouding mede bepalen. Deze wettelijke bepalingen vullen de overeenkomst dus aan, zij geven een regeling voor het geval partijen niet anders zijn overeengekomen.
Welke rechtsbronnen onderscheiden we?
Van nationale oorsprong zijn de volgende rechtsbronnen te onderscheiden: de wet, jurisprudentie en het ongeschreven recht. Op internationaal niveau gaat het om: verdragen, besluiten van internationale organisaties, gewoonterecht, algemene rechtsbeginselen, internationale jurisprudentie en doctrine.
Is de Grondwet dwingend recht?
In het burgerlijk recht staat de vrijheid van de burger voorop, vooral in het verbintenissenrecht. Dat wil niet zeggen dat de wet geen regels geeft, allesbehalve. Naast de bescherming van de zwakkere partij kan ook het belang van een bepaald onderwerp meebrengen dat regels als dwingend recht worden geformuleerd.
Wat is het aanvullend recht?
Wat niet dwingend rechtelijk door de wet is voorgeschreven. Bij aanvullend recht kunnen partijen naar goeddunken regelingen treffen. In tegenstelling tot dwingend recht, waarvan nooit of alleen onder bepaalde beperkende voorwaarden, mag worden afgeweken.
Wat is in strijd met de openbare orde?
Nietig door strijd met de goede zeden of de openbare orde Dit houdt eigenlijk in dat een overeenkomst nietig is wanneer de overeenkomst zelf of het doel ervan niet acceptabel is volgens de geldende normen en waarden. Daarom zegt de wet dat dit soort overeenkomsten nietig zijn.