Inhoudsopgave
- 1 Hoe moet je bloedsuiker prikken?
- 2 Hoe Dagcurve prikken?
- 3 Is bloedsuiker te prikken in de vingertop?
- 4 Hoe prik je een bloedglucosemeter aan?
- 5 Wat doet een bloedglucosemeter?
- 6 Hoe werkt een bloedsuiker apparaat?
- 7 Hoe werkt globaal een bloedglucosemeter?
- 8 Waar kan je insuline prikken?
- 9 Wat zijn de normale suikerwaarden?
- 10 Wat is de normale suiker?
- 11 Waarom moet je bloedsuiker prikken?
- 12 Waaraan herken je een hyper?
- 13 Welke voedingsmiddelen verlagen je bloedsuiker?
- 14 Is de bloedsuikerspiegel erg hoog?
Hoe moet je bloedsuiker prikken?
In het kort
- U kunt zelf uw bloedsuiker meten met een vingerprikje.
- U gebruikt hiervoor een prikpen, een teststrip en een bloedsuikermeter.
- U meet de bloedsuiker in een druppel bloed uit uw vingertop.
- U spreekt met de huisarts af wat uw bloedsuiker mag zijn.
- Meestal is een bloedsuiker tussen de 4,5 en 9 goed.
Waarom bloedsuiker Dagcurve?
Een dagcurve van bloedglucosewaarden geeft inzicht in de mate van instelling van de diabetes mellitus en kan helpen bij het starten en aanpassen van doseringen in bloedglucoseverlagende medicatie.
Hoe Dagcurve prikken?
Het bijhouden van de glucose dagcurve Dat wil zeggen dat u nuchter en 1½ uur na elke maaltijd (ontbijt, lunch en diner) uw bloedglucosewaarden bepaalt via een vingerprik. Hiervoor krijgt u een apparaatje mee naar huis.
Welke vingers voor bloedsuiker prikken?
✓ Strip in bloedglucosemeter brengen. Vingerprik uitvoeren: ✓ Nooit op de vingertoppen prikken= pijnlijk. ✓ Gebruik midden-, ringvinger of pink van de linker en rechter hand. ✓ Prik op de zijkanten van de vinger, dit is minder pijnlijk.
Is bloedsuiker te prikken in de vingertop?
Bloedsuiker prikken in de zijkant van de vingertop. Sommige mensen prikken ook wel in hun arm in plaats van de vingers, maar dat is minder betrouwbaar. Het is wel handig om een beetje aan de zijkant van de vingertoppen te prikken. Vingertopjes zijn extra gevoelig.
Hoe was ik voor het bloedsuiker?
Was voor het bloedsuiker prikken eerst je handen met water en zeep, en spoel goed af. Want als je bijvoorbeeld eerst fruit hebt gesneden of gepeld, kan er nog suiker aan de huid zitten. De bloedsuikermeter geeft dan een veel te hoge uitslag. Zelfs afvegen met een alcoholdoekje is niet genoeg.
Hoe prik je een bloedglucosemeter aan?
Met een speciaal prikapparaatje prik je in je vinger, waarbij een druppel bloed vrij komt. Deze houd je tegen de teststrip aan. Na een paar seconden verschijnt op het schermpje van de bloedglucosemeter een getal in mmol/l. Dit getal geeft aan hoeveel glucose er in het bloed zit (de bloedglucosewaarde).
Hoe lang blijven de bloedsuikerspiegels binnen een bepaald bereik?
Normaal blijven bloedsuikerspiegels gedurende een dag binnen een bepaald bereik. Een goed niveau ligt tussen 4 en 8 mmol / l in een niet-nuchtere toestand (dit betekent dat je gegeten en/of gedronken hebt). Nadat je voedsel hebt gegeten, zal je bloedsuikerspiegel stijgen en na een nacht slapen, zal deze gewoonlijk het laagst zijn in de ochtend.
Wat doet een bloedglucosemeter?
Met een speciaal prikapparaatje prik je in je vinger, waarbij een druppel bloed vrij komt. Deze houd je tegen de teststrip aan. Na een paar seconden verschijnt op het schermpje van de bloedglucosemeter een getal in mmol/l. Dit getal geeft aan hoeveel glucose er in het bloed zit (de bloedglucosewaarde).
Waar glycemie prikken?
Om een goede bloeddruppel te krijgen, kunt u het beste de middelvinger, de ringvinger of de pink van beide handen gebruiken. Prik niet bovenop de vingertop want daar zitten de meeste tastzintuigen. Dit is pijnlijker. Aan de zijkanten van de vingertoppen kunt u wel prikken.
Hoe werkt een bloedsuiker apparaat?
Het is een apparaatje dat kan meten hoeveel bloedsuiker er op een bepaald moment in je bloed zit. Om de hoeveelheid bloedsuiker te meten moet er een druppel bloed op een meetstripje in de meter worden gestoken. Na een paar tellen laat de meter op het schermpje zien wat de uitslag is.
Wat moet je bloedsuiker zijn?
Bloedsuikerwaarde – niet nuchter geprikt (zo’n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit): Onder de 7,8 mmol/l – geen diabetes. Tussen de 7,8 en 11 mmol/l – geen oordeel mogelijk. Boven de 11 mmol/l – diabetes.
Vingerprik uitvoeren: ✓ Nooit op de vingertoppen prikken= pijnlijk. ✓ Gebruik midden-, ringvinger of pink van de linker en rechter hand. ✓ Prik op de zijkanten van de vinger, dit is minder pijnlijk.
Hoe werkt globaal een bloedglucosemeter?
U neemt met een prikpen een druppeltje bloed af en doet dat op de teststrip die in de meter zit. Lees dan de waarde af op het beeldscherm van de bloedglucosemeter. Er bestaan ook glucosemeters die met een scanner aan de bovenarm glucose meten, zodat prikken niet nodig is.
Wat is een goede bloedsuiker?
Een goede bloedsuiker voor ’s ochtends als u nog niet gegeten of gedronken heeft is: tussen 4,5 en 8. Dit heet de nuchtere bloedsuiker. Na het eten gaat uw bloedsuiker omhoog. Een goede bloedsuiker voor 2 uur na het eten is: lager dan 9.
Waar kan je insuline prikken?
Analoge insuline kan op elke gewenste plek geïnjecteerd worden zonder dat dit veel invloed heeft op de werkingssnelheid. Het toedienen van insuline in de armen heeft niet de voorkeur. Bij gebruik van humane insuline, blijft het advies gehandhaafd: kortwerkende insuline in de buik en langwerkende in de benen of billen.
Wat is nuchter bloedsuiker prikken?
Als u nuchter moet verschijnen voor het bloedprikken, dan mag u de avond daarvoor vanaf 22.00 uur niets meer eten en drinken. U mag wel uw medicijnen gewoon blijven innemen en u mag ook een beetje water drinken. Wilt u in het ziekenhuis bloed laten prikken, dan vragen wij u hiervoor een afspraak te maken.
Wat zijn de normale suikerwaarden?
Bij een normale bloedsuiker bevinden de waarden zich tussen 4 en 8 mmol/l in een niet-nuchtere toestand (dit betekent dat je gegeten en/of gedronken hebt) (bron: Diabetesfonds). Bij mensen met diabetes is een bloedsuikerwaarde tussen de 4 en 8 mmol/l ook het beste.
Wat is een te hoog glucosegehalte?
Op een niet nuchtere maag gelden waarden tussen 7,8 en 11 mmol/l als verhoogde waarden. Komt uw bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l, dan hebt u te hoge bloedsuiker en is er sprake van diabetes.
Wat is de normale suiker?
Waar let je op bij bloedsuiker prikken?
Waarom moet je bloedsuiker prikken?
Frequent meten levert je de gegevens die je nodig hebt om doordachte beslissingen te nemen over je medicatie, voeding en sportschema. Het is een handige manier om inzicht te krijgen in hoe je voeding en activiteiten je bloedglucose beïnvloeden.
Hoe hoog mag je suiker zijn na het eten?
Een normale nuchtere waarde ligt tussen de 4,0 en 6,0 mmol/l. Twee uur na het eten hoort je bloedsuikerspiegel eigenlijk onder de 9,0 mmol/l te zijn. Bloedsuikerwaarden van 6-8 mmol/l zijn te hoog en als de nuchtere waarden boven de 7,0 mmol/l liggen is er sprake van diabetes (suikerziekte).
Waaraan herken je een hyper?
Als je bloedsuiker boven de 10 mmol/l komt, heb je een hyper. Dat merk je aan: veel plassen. veel dorst hebben en houden.
Waarom is uw bloedsuiker te hoog?
Tekenen dat uw bloedsuiker te hoog is, kunnen zijn: dorst, een droge tong, veel moeten plassen en een vermoeid, slaperig gevoel. Het probleem hierbij is, dat dit relatief vage klachten kunnen zijn die niet direct door iedereen in verband worden gebracht met hoge bloedsuiker. Maar is uw bloedsuiker te hoog, dan is dit gevaarlijk.
Welke voedingsmiddelen verlagen je bloedsuiker?
Zes voedingsmiddelen die je bloedsuiker snel verlagen. Het eten van volkoren en gezonde voeding als onderdeel van een plantaardig dieet is één van de eenvoudigste manieren om je bloedsuiker te beheren en je gezondheid naar een heel nieuw niveau te tillen. Je bloedsuiker controleert verschillende hormonale reacties in het lichaam,
Wat is een uitslag bloedsuikertest?
Uitslag bloedsuikertest. Of je diabetes type 2 hebt moet blijken uit een bloedsuikertest. Bloedsuikerwaarde – nuchter geprikt (acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water): Onder de 6,1 mmol/l – geen diabetes. Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l – voorstadium van diabetes. Boven de 6,9 mmol/l – diabetes.
Is de bloedsuikerspiegel erg hoog?
Een erg hoge bloedsuikerspiegel kun je wel goed herkennen aan de volgende symptomen: 1 geen honger 2 veel dorst 3 vaak plassen 4 misselijkheid of overgeven 5 moe 6 slecht humeur