Inhoudsopgave
Hoe snel verspreidt vitiligo?
Segmentale vitiligo Zo’n witte plek breidt zich dan in korte tijd uit over een groter gebied, waarbij ook al snel de haarwortels hun pigmentcellen verliezen en er dus witte haren verschijnen. Na zo’n twee tot drie jaar komt het proces meestal tot stilstand om de rest van het leven ook niet meer uit te breiden.
Wat verergert vitiligo?
UVB-lichttherapie Tijdens de behandeling staat u, meestal enkele seconden, in een gesloten lichtcabine. Het ultraviolette licht stimuleert de aanmaak van pigment. De bestralingstijd wordt zeer langzaam opgehoogd om verbranding te voorkomen. UVB-lichttherapie kan de vitiligo in sommige gevallen ook verergeren.
Kan vitiligo overgaan?
Ook bij vitiligo die op latere leeftijd ontstaat, treedt minder vaak spontane verbetering op. Indien vitiligo niet tijdig wordt behandeld zal de ziekte in de meeste gevallen blijven bestaan en zich op den duur langzaam uitbreiden.
Wat is een vitiligo?
Bij vitiligo heeft u witte plekken op de huid. De kleur (het pigment) verdwijnt uit uw huid. Het verloop van de ziekte is niet goed te voorspellen. Vaak breiden de plekken zich langzaam uit.
Hoe ziet het begin van vitiligo eruit?
Hoe ziet vitiligo eruit? Bij vitiligo ontstaan melkwitte plekken op de huid, die variëren in grootte en vorm. De plekken kunnen zich geleidelijk aan uitbreiden. Ze hebben vaak een rand die donkerder is dan de normale huid.
Hoe lang lichttherapie vitiligo?
Gedurende ongeveer 10 weken komt u 3 keer per week naar de lichttherapie voor een behandeling. Wordt u behandeld voor vitiligo, dan komt u gedurende maximaal 1 jaar 2 keer per week (op dinsdag en vrijdag) voor een behandeling. De lichtcabine lijkt wat op een douchecabine waarin rondom lampen zijn aangebracht.
Doet vitiligo pijn?
Vitiligo kan al kort na de geboorte optreden. Bij ongeveer de helft van de mensen met vitiligo ontstaan de plekken voor het 20ste levensjaar. Het verloop van de ziekte is moeilijk te voorspellen. Vitiligo is niet pijnlijk of besmettelijk, maar kan wel een hele vervelende aandoening zijn.
Hoe ontdek je vitiligo?
Vitiligo is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door witte vlekken op de huid….De meest voorkomende plaatsen waar de witte vlekken komen, zijn:
- gezicht (rondom mond, neus, ogen)
- handen en voeten.
- oksels.
- rondom geslachtsdelen en anus.
- op drukplaatsen, zoals ellebogen en knieën.
Wie krijgt vitiligo?
Bij patiënten met deze aandoening verliest de huid pigment. De pigmentcellen gaan kapot en maken geen melanine (de stof die de huidskleur bepaalt) meer aan. Hierdoor ontstaan melkwitte vlekken op hun huid of zelfs witte lokken in het haar. Vitiligo varieert in grootte en in vorm.
Hoeveel procent heeft vitiligo?
Vitiligo is een aandoening waarbij het pigment in de huidcellen verdwijnt. Daardoor ontstaan vlekken. Volgens de belangenorganisatie Vitiligo.nl hebben naar schatting 240.000 mensen de huidaandoening. Dat is twee procent van de Nederlanders.
Wat zijn de symptomen van vitiligo?
Symptomen van vitiligo Het belangrijkste symptoom van vitiligo zijn de witte plekken op de huid. De plekken kunnen verschillen in vorm en grootte. Ook kunnen de plekken nog groeien. Om de vlek heen zit vaak een rand die donkerder is dan de rest van de huid.
Is vitiligo ernstig?
Vitiligo is een onschuldige aandoening. De klachten bestaan uit witte vlekken op de huid. De rand is vaak donkerder dan de eigen huidskleur. Meestal zijn de haren op die plaatsen wit of grijs, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.