Aanbrengen van de betonnen fundering

Aanbrengen van de betonnen fundering

In 12 stappen een betonnen fundering

Stap voor stap zelf aanbrengen van een betonnen fundering. In 12 stappen maak je zelf en betonnen fundering.

Stap 1 Hoekpunten bepalen

Na het bepalen van de hoekpunten sla je paaltjes in de grond.

Stap 2 Metselkoord spannen

Langs de paaltjes span je metselkoord zodat de funderingssleuf precies langs het touw loopt. Als breedte voor de fundering voor een enkele muur neemt je 25 cm en voor een spouwmuur 40 cm. De diepte van de fundering is altijd minimaal 60 cm beneden maaiveld. In plaats van metselkoord kun je ook een houten frame uitzetten zoals op de foto hiernaast.

Stap 3 Het graven van de betonnen fundering

De sleuf graaf je met de hand uit of met een kleine graafmachine die tegenwoordig overal te huur zijn. Belangrijk: zorg dat de sleuf netjes, recht en precies langs het koord loopt (graaf de hoeken als laatste uit zodat de paaltjes tot het laatst kunnen blijven staan). De wanden van de sleuf doen namelijk straks dienst als bekisting. (bekisting is het houten frame met houten beplating dat normaal bij betonwerken ervoor zorgt dat het vloeibare beton niet weg loopt). Loop niet teveel langs de sleuf zodat deze mooi recht blijft en niet teveel afbrokkelt.

Stap 4 Het bekleden van de funderingsleuf

Vervolgens neem je landbouwplastic en bekleed de sleuf hiermee. Het landbouwplastic zorgt ervoor dat het vocht goed in het beton blijft. Bij een zeer vochtige ondergrond kan dit evt. worden weggelaten. Sproei dan de ondergrond voorzichtig nat voor je gaat storten. Landbouwplastic garandeert altijd een optimale sterkte van het beton. Op de bodem van de met folie beklede sleuf leg je om de 50 cm een halve of hele grijze stoeptegel op eventueel baksteen. Het folie blijft nu mooi liggen en op deze stoeptegels of stenen wordt straks het betonijzer gelegd. Op de randen van de folie leg je wat zand of hout om te voorkomen dat de folie in de sleuf waait.

Bij een zeer slappe ondergrond is het vaak toch nog noodzakelijk om een bekisting (de houten panelen aan de zijkant) te maken.

Betonijzer aanbrengen

Betonijzer zorgt voor de sterkte in het beton. Eigenlijk is het beton alleen een middel om het betonijzer goed op te sluiten. Het betonijzer zorgt er ook voor dat het beton nooit kan gaan scheuren of vervormen.

Je kunt het betonijzer van tevoren vlechten. Vlechten van het betonijzer betekent zodanig buigen en met vlechtdraad aan mekaar bevestigen dat er een soort kooi ontstaat. Je kent de maten van de betonnen fundering. Bijv. 6 meter lang, 60 cm diep en 40 cm breed. De kooi van betonijzer moet dan de volgende maten hebben: 5,80 X 50 hoog X 30 breed. Hoe maak ik deze kooi van beton ijzer?

Stap 5 Aftekenen op betonijzer

Teken de juiste lengte af op het betonijzer.

Stap 6 Betonijzer knippen

Omdat je om de 40 cm betonijzer wil knip je 15 stukken (600cm/40) betonijzer af op lengtes van 160 cm (= 50 + 50 + 30 + 30). Betonijzer met een doorsnede van 6 mm voldoet prima.

Stap 7 Buigen en knippen van betonijzer

Vervolgens buig je het betonijzer. Een zware bankschroef is heel handig.

Deze rechthoeken zijn de ribben van het frame.

Vervolgens knip je lengtes betonijzer van +/- 5.80 (20 cm minder als de lengte van de fundering). Voor het betonijzer in de lengte is 8 mm prima. De uiteindes van deze lengtes betonijzer buig je om tot een haak. Deze haak voorkomt dat het ijzer in het beton gaat schuiven.

Deze lengtes vlecht je in de gebogen rechthoeken. Speciaal beton vlechtdraad gebruiken en een goede kniptang.

Zo ontstaat een kooi van betonijzer

Als de fundering langer is dan een lengte betonijzer (= 6 meter) dan “haak” je aan het uiteinde een volgende lengte in. Zo ontstaat er toch een stevig geheel.

Als de fundering de “hoek om gaat” zorg dan dat er altijd een aantal lengtes betonijzer ononderbroken door deze hoek lopen. Anders heb je kans dat de fundering op die plaats in gaat scheuren.

De nu ontstane kooi moet altijd kleiner zijn dan de sleuf of bekisting en wel zodanig dat het betonijzer minimaal 2,5 cm van de rand van het beton verwijderd blijft. De minimale dekking van het beton moet 2,5 cm zijn om het aantasten van het betonijzer te voorkomen.

Voorkomen betonrot

Betonrot ontstaat vaak doordat het betonijzer te dicht aan de oppervalk ligt. Hierdoor gaat het ijzer toch verder roesten, zet uit en het beton knapt open. Betonijzer is altijd verroest en dit is ook prima want het beton hecht uitstekend op het verroeste metaal. Doordat het betonijzer compleet opgesloten wordt kan er geen zuurstof meer bij en zal het roest proces niet verder kunnen. Behalve dus als het te dicht aan het oppervlak zit.

Ook kan er betonrot ontstaan doordat er bepaalde toevoegingen aan het beton worden gedaan om het uithardingsproces te versnellen. Hierdoor zijn in het verleden grote problemen ontstaan. Complete woonwijken waar dit snelle beton werd toegepast moesten gerenoveerd worden.

GEEN TOEVOEGINGEN IN HET BETON DUS.

Stap 8 Afstandhouders monteren

Om er zeker van te zijn dat het betonijzer minimaal 2,5 cm van de rand verwijderd blijft monteer je afstandhouders. Dit zijn conische betonnen blokjes met twee vlechtdraadjes. Deze komen tussen het beton-ijzer en de kist.

Stap 9 Op de stoeptegels

Deze kooi van betonijzer zet je vervolgens in de fundering op de stoeptegels, door de stoeptegels krijg je afstand van het ijzer tot de buitenkant.

Stap 10 funderingssleuf vol storten met beton

Vervolgens stort je de funderingssleuf vol met beton. Als je stort m.b.v. een betonpomp let dan op: de betonpomp laat de fundering snel vol lopen met verse beton. Daardoor heb je niet de tijd om het beton tussendoor goed aan te stampen. Er is een grote kans op lucht insluitingen in het beton. Deze luchtbellen hebben een slechte invloed op het beton. Ook kan er makkelijker vocht bij het beton ijzer komen.

Deze luchtbellen kun je verwijderen door een trilnaald KORT in het beton te houden. Deze trilnaald zorgt ervoor dat alle luchtbellen omhoog getrild worden.

LET OP: De trilnaald mag je niet te lang in het beton houden. Er mag geen water boven op het beton komen te staan. Enkele seconden is lang genoeg. Ook moet je er rekening mee houden dat er enorme zijdelingse krachten ontstaan door het trillen. Als je werkt met een zogenaamde bekisting omdat bijvoorbeeld de grond te slap is, pas dan goed op! Door het (te lang) trillen kan zelfs een goede betonbekisting uit mekaar springen. En dan kun je niet alleen opnieuw beginnen maar moet ook alle beton worden opgeruimd.

Stap 11 De bovenkant op gelijke hoogte brengen met het maaiveld

Breng de bovenkant van het beton op gelijke hoogte met het maaiveld want dit wordt de basis voor je metselwerk. Laat de bovenkant van het beton ruw dit is beter voor de hechting van de metselspecie die hier op komt.

Kleine funderingen

Voor kleine betonnen funderingen is het mogelijk om het betonijzer tijdens het storten in te brengen. Denk hierbij aan een fundering van een stoepje of een klein tuinhuisje of iets dergelijks.

Je maakt dan eerst alle betonijzer op lengte (dus +/- 15 cm korter als de fundering). Vervolgens buig je de uiteindes van het betonijzer om. Door dit te doen kan het betonijzer zich goed vast zetten in het beton.

Je stort nu het eerste 15 cm beton in de sleuf. Je legt het betonijzer op het beton. De uiteinden van het betonijzer worden omgebogen zodat het zich maximaal vastzet in het beton. Je stort weer 15cm beton en legt weer enkele lengtes betonijzer in het verse beton. Af en toe doe je ook enkele korte lengtes betonijzer overdwars in de sleuf. En tevens zet je af en toe enkele lengtes betonijzer recht op.

Stap 12 Het drogen van het beton

Vervolgens het beton goed nat houden. Bij heet en droog weer in combinatie met directe zon is het belangrijk om natte lappen of kranten op het beton te leggen. Het beste is afdekken met landbouwplastic. Hou deze lappen en/of kranten minimaal 48 uur nat. Na 8 uur lijkt het beton al hard maar beton heeft pas zijn maximale sterkte na 28 dagen. Na 4 dagen kan er begonnen worden met het metselen.

Gereedschap voor de betonnen fundering

Materiaal voor de betonnen fundering

Stap voor stap aanbrengen van de betonnen fundering

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven