Aanleggen en opbouw elektriciteit

Aanleggen en opbouw elektriciteit

Wanneer je in een woning elektriciteit wil inbouwen dan kun je er voor kiezen om dat (deels) zelf te doen. Het aanleggen en opbouw van elektriciteit is een mooie klus zolang het veilig gebeurd.

Voor opbouw van elektriciteit bestaat  je voorbereiding uit:

– eerst aftekenen waar de stroompunten komen

– het recht afteken van de leidingen

– vervolgens de klemmen om de 30 cm op de muur boren

Inbouwen elektriciteit

Voor inbouw moet je ook eerst bij alle toekomstige elektriciteitspunten, dus lichtpunten, stopcontacten, afzuigingen etc. een inbouw doos in de muur aanbrengen. Ook alle leidingen moeten in de muur worden gebracht.

Gaten boren voor de inbouwdozen

We beginnen met de gaten:

De gaten voor deze blauwe inbouw dozen boor je in met een zgn. gatenboor. Deze heeft exact de diameter van de doos waarop het stopcontact gemonteerd wordt, 120 mm. Deze boor is vrij prijzig dus huren kan een goed idee zijn. Deze gatenboor moet op een boormachine gezet worden van minimaal 750 watt liefst 1000 watt. De machine moet niet op kloppen staan. Meestal heeft de gatenboor een mogelijkheid om in het midden een normale boor te zetten. Zorg dat deze boor iets uitsteekt en dus eerder de muur raakt dan de gatenboor.

Je boort de gaten op exact die plekken waar later of een stopcontact of afzuiging of iets dergelijks komt.

Stap 1

Druk de boor zachtjes tegen de muur en zet de machine aan

Stap 2

Zet weinig kracht en zorg dat de boor loodrecht de muur in gaat

De boor kan in eerste instantie wat gaan slingeren maar als het gat een halve cm diep is gat dit snel voorbij, zet weinig kracht de boor moet het werk doen

Stap 3

Boor net zo diep als de gaten boor toestaat

Stap 4

Vervolgens met een voegbeitel en hamer de koker uit de muur slaan

Voor je de dozen in de gaten vast gaat zetten eerst de leiding sleuven maken.

Het inbrengen van de leidingen

Het inbrengen van de leidingen in de muur kan in principe op drie manieren:

1 Met een haakse slijper met diamant schijf.

2 Met een muurfrees.

3 Met een watergekoelde muurzaag.

Let op:

Zorg dat er geen elektriciteitsleidingen of waterleidingen in de muur zitten.

Altijd met een leidingszoeker de muur inspecteren op oude leidingen!

Zitten ze er wel zorg dan dat de stroom eraf is. Zeker bij een watergekoelde muurzaag (hoewel altijd driedubbel geïsoleerd) kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. Waterleidingen slijp je met een diamantschijf zo doorheen. Een muurfrees echter slaat zich vast en dat kan tot ongelukken leiden.

Altijd oog gehoor en mondbescherming dragen! Een gewone bril of oude zonnebril wordt sterk afgeraden. Gebruik een professionele beschermbril die ook de zijkanten afdekt.

1 Sleuf inslijpen met de haakse slijper

Met de haakse slijper kun je de sleuf voor de leiding inslijpen tot ongeveer 2 a 3 cm diep. Hou de twee zaagsneden ongeveer 3 cm uit mekaar. Het inslijpen produceert veel stof. Oogbescherming is absoluut essentieel. Mond en gehoorbescherming wordt ook sterk aangeraden. Voordeel van deze methode is dat veel doe-het-zelvers een haakse slijper hebben.

Sleuf uithakken

Vervolgens met een brede voegbeitel en hamer de sleuf uithakken.

TIP: Het verwisselen van de diamant slijp schijven op de haakse slijper is altijd een heel gedoe want of het bijpassende sleuteltje is weg of de schijf zit zo vast dat er met geweld gewerkt moet worden. Er bestaat een zgn. SDS klik systeem waarmee elke schijf zo los en zo weer vast zit.

2 Sleuf maken met behulp van een muurfrees

Een tweede optie is de muurfrees. Deze produceert nog veel meer stof want het de hele sleuf voor de leiding wordt nu uitgefreesd. Het voordeel is dat je daarna geen sleuf meer moet uithakken. Ook hier absoluut oogbescherming dragen.

Let goed op dat er zich geen verborgen waterleidingen in de muur zitten! De muurfrees slaat hier gegarandeerd op vast en door deze klap zijn verwondingen niet uitgesloten.

3 Sleuf maken met een watergekoelde muurzaag

De derde en schoonste mogelijkheid is het huren van een watergekoelde muurzaag. Deze zaag wordt aangesloten op de waterleiding. Vervolgens zaag je twee parallelle sleuven en vervolgens hak je deze met de voegbeitel uit. Door de waterkoeling gaat dit absoluut stofvrij. Er komt wel vrij veel water vrij. Maar in de badkamer geeft dit meestal geen problemen. Pas wel op dat er niet teveel van dit water/steen papje in de afvoeren komt. Altijd goed naspoelen met veel water.

Elektriciteit – begrippenlijst

Aanleggen en opbouw elektriciteit

Gereedschap dat je nodig hebt voor het werken met elektriciteit

Materiaal voor het aanleggen van elektriciteit

Elektra aanleggen

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven