Carport in vergelijking met een garage

Carport in vergelijking met een garage

In dit artikel wordt de carport besproken met hier een daar een vergelijking met de garage, zodat je uiteindelijk een goede keuze tussen beide kan maken.

De carport

Een carport biedt je zowel enkele voordelen als enkele nadelen.

Het als grootste voordeel is natuurlijk, dat je auto droog staat. Hierdoor heb je minder onderhoud aan je auto en gaat de auto vaak langer mee.

Andere voordelen van een carport zijn:

  • Kan gecombineerd worden met uw huidige tuinberging
  • Goedkoper dan de garage
  • Kan los of tegen de woning gebouwd worden
  • Fundering is niet altijd noodzakelijk
  • Is als doe het zelf project prima uitvoerbaar

Een carport of een garage

Een nadeel van een carport is dat de auto minder veilig staat. Een carport kan niet afgesloten worden. Een carport kan niet verwarmd worden. Dat een carport niet afgesloten kan worden kan ook een voordeel zijn, de open ruimte is prima te gebruiken als overdekt terras.

Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen redenen om een carport te bouwen, maar de hoofdreden is toch meestal het plaatsen van de auto in de carport. Het grootste voordeel ten opzichte van de garage is dan toch dat de carport aanzienlijk goedkoper is.

Bouwvergunning carport

Als je een carport wil gaan bouwen zul je er van uit moeten gaan dat je een bouwvergunning nodig hebt. Een bouwvergunning voor de carport is aan te vragen bij je gemeente. Slechts in een aantal uitzonderingsgevallen zal een vergunning niet nodig zijn, vaak gaat het dan om een carport aan de achterkant van de woning.

Carport als bijgebouw of aan- en uitbouw?

Voor de aanvraag van de bouwvergunning is het van belang of het om een bijgebouw, een aanbouw of uitbouw gaat. Het verschil tussen beide is dat een aan- en uitbouwen direct in verbinding met het (woon)huis staat, zoals bijv. een serre of bijkeuken, maar dit kan ook je carport worden. Maar heeft je carport echter geen directe verbinding met het woonhuis, dit wil zeggen dat hij alleen kan worden bereikt via een aparte toegangsdeur, wordt er gesproken over een bijgebouw.

Vanzelfsprekend gelden voor aan- en uitbouwen andere voorwaarden en regels, dan voor een bijgebouw. Laat je hierover dus even goed informeren.

Architect

Mocht je een carport willen bouwen die groter is dan 30 vierkante meter, een kroonlijsthoogte heeft die hoger is dan 3 meter en/of een nokhoogte hoger dan 4,50 meter is het verplicht dat u bij de bouw van de carport een architect inschakelt, deze kan u direct ook helpen met het aanvragen van de bouwvergunning.

Materialen

Voor een carport kunt u vele verschillende materialen gebruiken.

Hierbij dient natuurlijk wel in acht te worden genomen dat het materiaal stevig is, u wilt tenslotte niet dat de garage in elkaar valt terwijl uw auto erin staat.

Carports zijn er dan ook in veel verschillende soorten, maten en prijzen. Het ligt eraan wat, hoe groot, welk materiaal en voor welke prijs u hem wilt hebben.

Verbouwing

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven