Combineren van tuinplanten

Combineren van tuinplanten

Het combineren van tuinplanten is een hele klus. Welke tuinplanten gaan mooi met elkaar en welke kleurtinten passen voor uw tuinsituatie? Waarom is het belangrijk om te combineren op bloeivormen en bladstructuren? Michaël van Yarinde helpt u graag met enkele tips voor het combineren van tuinplanten. 

Het formaat van de border

Veel borders worden aangelegd met een diepte van slechts 30 tot 50 cm. Dit zorgt er echter voor dat de keuze van planten beperkt is. Wenst u veel variatie in bloemen, zorg dan voor minimaal een border van 5 m2. Heeft u een kleine tuin of beperkte ruimte? Zorg dan voor smalle borderranden van bijvoorbeeld verzinkt staal, deze geven net wat extra ruimte om planten aan te planten. 

Tuinplanten combineren op bloeikleur

Over het algemeen is het mooi om 2 a 3 bloeikleuren te combineren. Hierdoor creërt u een harmonieuze en rustige tuin. Bij te veel bloeikleuren kan de tuin chaotisch ogen. Dit kan natuurlijk ook mooi zijn, maar is vaak lastig om te combineren. Heeft u dus geen groene vingers? Beperk de bloeikleuren dan tot 2 of 3. 

 

Combineren van tuinplanten

Hulp nodig met het combineren van tuinplanten? Hierboven ziet u een selectie van de kant-en-klare borderpakketten van Yarinde. Waarin de mooiste tuinplanten al zijn gecombineerd. Ontdek alle borderpakketten op www.yarinde.nl

De invloed van kleuren in de tuin

Met het gebruik van verschillende bloeikleuren kunt u uw tuin of border langer, groter of juist smaller en korter doen lijken. Warmere kleurtinten, zoals geel, oranje en rood maken de tuin wat kleiner. Terwijl de koelere kleuren juist een suggestie van afstand en maken uw border meer ruimtelijk. De bloei van de warme tinten komen direct op je af in de border, het zijn kleuren die erg opvallen in de tuin. Ligt uw border dus wat verder weg van bijvoorbeeld de zithoek? Kies dan voor de meer opvallende kleuren. 

De koudere kleuren als paars en blauw zijn daarentegen wat rustgevender en bescheider. Ga dus na welke tuinstijl bij u past. Wilt u een rustgevende tuin met koele kleuren of juist een expressieve tuin met warme tinten?

Combineer verschillende bloeivormen

Tuinplanten bloeien in allemaal verschillende vormen en structuren. Wist u dat er wel 25 verschillende bloeivormen zijn? Kies bijvoorbeeld voor tuinplanten met een opgaande bloeivorm, die zijn de uitroeptekens van de border. Bijvoorbeeld Lavendel planten of Ereprijs soorten. Combineer deze met de een horizontale bloeivorm, bijvoorbeeld met een Achillea. Op deze manier werkt u met horizontaal- en verticaal bloeiende tuinplanten. 

Combineer op bladstructuur en bladvormen

Variantie in bladvormen en bladstructuren is naast de bloeikleuren en vormen ook bepalend voor het gehele beeld van uw tuin. De combinaties van verschillende blad-structuren én blad-kleuren zorgt voor een prachtig effect in uw tuin. Het blad is vaak veel meer aanwezig of zichtbaar. De tip van Yarinde: let bij het combineren van tuinplanten ook op de verschillende bladeren. Kies dan voor vaste planten & heesters met verschillend blad. 

Combineren van tuinplanten

Bloeiperiodes

Een zogenaamde vierseizoenenborder zorgt ervoor dat er altijd iets te beleven is in uw border. Dat bereikt u met een juiste combinatie van groenblijvende planten, siergrassen en struiken + een variatie in bloeimaanden van de overige vaste planten en eventueel zaadmengsels van bloemen. Enkele langbloeiers opnemen in uw tuinborder is ook aanbevolen en wordt nog wel eens vergeten. De juiste mix aan planten daar gaat het om.

Hulp bij het combineren van tuinplanten

Hierboven heeft u enkele tips gelezen over het combineren van tuinplanten. Heeft u echter hulp nodig bij het combineren van tuinplanten? Ontdek dan ook eens de kant-en-klare borderpakketten van Yarinde. Hierin hebben wij de mooiste tuinplanten al voor u gecombineerd op basis van de principes van het tuinieren. Heeft u specifieke wensen? Dan helpen wij u graag met een persoonlijk beplantingsplan op maat.

 

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven