Een tegelparketvloer leggen

Een tegelparketvloer leggen

De ondervloer al gelegd?

Bij de volgende instructie om stap voor stap een tegelparketvloer te leggen gaan we ervan uit dat de ondervloer al gemonteerd is. Zo niet, kijk bij de voorbereiding van deze klus voor instructies. Als je de keuze voor een ondervloer nog moet maken, kijk dan bij Ondervloeren

Stap 1 Hoe ga ik uitkomen met de tegels

Neem een willekeurig punt ongeveer midden op de vloer. Vanuit dit punt kijkt je of je aan beide zijden uitkomt met minimaal een halve parket tegel. Een smalle rand tegels is lelijk, dus dit is puur om esthetische redenen. Jeneemt de maat van de vloertegel (bijv. 40 X 40) en berekent hoe je uitkomt.

Stap 2 Zonder lijm neerleggen

Ook kun je de tegels voorlopig even zonder lijm natuurlijk neerleggen. Als je dit punt bepaald hebt trek je vanuit dit punt een loodrechte lijn naar de kanten. Gebruik een grote winkelhaak, of een korte met een rechte lat en een Timmermans potlood.

Stap 3 Het startpunt bepalen

Ergens op deze lijn bepaal je het startpunt voor de tegels die daar dwars opkomen. Ook nu weer opletten dat je aan de uiteindes met minimaal een halve tegel uitkomt Door dit punt trek je ook een lijn loodrecht op de andere lijn. Voor het trekken van de lijn gebruik je de grote winkelhaak, een rechte lat en een Timmermans potlood.

Stap 4 Lijm opbrengen op de eerste parkettegel en starten met tegelparketvloer leggen

Met de plastic lijmspatel of de kitspuit met montage kit breng je de lijm op voor de eerste parket tegel. Deze eerste tegel komt dus tegen het kruispunt van beide lijnen aan. LET OP: zorg dat de lijm NIET over de lijn komt. De belangrijkste tegel is de eerste. Deze eerste tegel bepaalt namelijk de maatvoering van alle volgende tegels! Deze eerste tegel moet absoluut goed zitten en als je de lijm over de lijn smeert dan kunt je niet exact zien of de tegel exact tegen de lijn aan komt

Bij het gebruik van een kitstrijker moet het gehele oppervalk netjes en egaal bedekt zijn en er mogen geen klonters of dubbele lagen lijm aanwezig zijn. Bij het gebruik van de kitspuit om de 5 cm even grote bolletjes montage kit opspuiten.

Stap 5 Aandrukken en lijm verwijderen

Vervolgens druk je de eerste parket tegel in de lijm. Je drukt de tegel stevig aan. Aankloppen met de rubberhamer. Lijm die onder de parket tegel vandaan komt verwijderen.

Mooi de eerste tegel, de belangrijkste, ligt. Omdat je de volgende tegels tegen deze tegel aan moet kloppen met de hamer is het beter om te wachten tot de lijm is uitgehard.

Heb je daar niet de tijd/geduld voor dan moet je dus heel goed op letten dat bij het aankloppen van de volgende tegels de eerste tegel niet verschuift !!

Stap 6 De eerste rij tegels

Nu de lijm opbrengen voor de eerste rij tegels en de tegels van boven aankloppen met de rubber hamer. Om de tegels goed tegen mekaar aan te krijgen aankloppen met een gewone hamer. Gebruik een afval stuk van de tegel als de tegels voorzien zijn van messing en groef. Anders een gewoon klosje hout.

NOOIT ZONDER BESCHERMINGS KLOSJE TEGEN DE TEGEL SLAAN.

Bij de volgende rijen tegels goed opletten dat de hoekpunten exact tegen mekaar aan komen. Doe je dit niet dan gaan de tegels ten opzichte van mekaar verlopen en wordt het steeds moeilijker om de tegels strak te leggen

Stap 7 Zorgen voor tussenruimte bij de muur

De tegels tegen de muur aan afzagen zo dat er nog een tussenruimte van 10 mm over blijft. Deze laatste tegel aandrukken met een kleine koevoet. Een stukje hout tegen de muur om beschadiging van de muur te voorkomen.

Een echt perfect resultaat krijg je pas als je na het leggen de hele vloer schuurt. Bijna zeker zijn er kleine niveau verschillen opgetreden. Dit kan optreden door kleine hoogte verschillen in de ondervloer of verschillen in de dikte van de stroken parket. Huur een parket bandschuurmachine en een kanten schuurder. Hoe je precies met deze machines werkt wordt beschreven onder de rubriek: Schuren en repareren van een houten vloer

Het enige wat nu nog moet gebeuren is de montage van de plinten. Er zijn veel systemen, oriënteer je goed. Het beste is om de plinten tegen de muur te bevestigen zodat de parket vloer hier “onderdoor” kan uitzetten en krimpen. Ook zijn er systemen waarbij kabels van bijv. speakers in de plint verwerkt kunnen worden. Dergelijke plinten worden tegen de wand gemonteerd en noemt men daarom staande plinten.

In nieuwbouw wordt meestal met een liggende plint gewerkt. Als je deze liggende plinten wil dan ontkom je niet aan plinten die op de vloer bevestigd worden. Wacht dan zeker 4 week, totdat de vloer totaal is uitgewerkt, voor je deze plinten bevestigd.

Na het plaatsen van de plint is de vloer bijna klaar. Of lakken of in de was zetten. Als je de vloer in de was wilt zetten kunt hem het beste eerst impregneren met olie. Anders moet de vloer erg vaak in de was zetten. Een nieuwe vloer moet altijd vaker in de was worden gezet dan een oude omdat het hout nog niet compleet verzadigd is. Een nieuwe geïmpregneerde vloer die in de was is gezet kan na 3 weken al schrale plekken gaan vertonen. Geen paniek, gewoon weer in de was zetten. Zo is het leggen van een vloer een koud kunstje.

Houten vloeren, parket en laminaat

Ondervloeren voor laminaat hout en parket

Houten vloer, de ondervloer plaatsen

Welk gereedschap heb je nodig voor heeft voor het leggen van een houten vloer?

Een tegelparketvloer leggen

Een visgraatvloer leggen

Onderhoud van parket

Schuren en repareren van een houten vloer

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven