Het bestraten van een pad

Het bestraten van een pad

De hierna volgende stappen voor het bestraten van een pad gelden alleen voor bestratingsmaterialen die 100 % regelmatig zijn. De meeste nieuwe bestratingsmaterialen voldoen hieraan.

Alleen bij oude en onregelmatige bestratingen is het moeilijker en moet je de klinkers of kinderkopjes één voor één erin tikken.

Stap 1 Een rei maken die in het midden 2 centimeter dieper is

Gebruik een lat of strook dik multiplex en zaag deze hol met de decoupeerzaag. Gebruik als lengte de afstand tussen de strijklagen of andere zijkanten. Voor een 1 meter breed pad zorgt je voor een rei die in het midden 2 cm dieper is als aan de zijkanten. Voor pad van 1,5 meter breed 3cm en een pad van 2,0 meter breed 4 cm.

Stap 2 Tik de zijkanten in het zand

Tik met een rubber hamer eerst de strijklagen (de zijkanten)in het zand. De bovenkant van de strijklaag mag het metselkoord NET NIET raken.

Stap 3 Een mooi egaal zandbed maken

Maak nu met de op maat gemaakte rei een mooi egaal zandbed. Het teveel aan zand verwijderen en daar waar gaten vallen vul je zand bij. Ga net zo lang door tot er een egaal zandbed is verkregen.

Stap 4 De stenen erin leggen

Als je bestraat met nieuw regelmatig bestratingsmateriaal dan leg je vervolgens de bestrating in het zandbed ZONDER door het zandbed heen te lopen. Eventueel nakloppen met een zware rubber hamer. Het meest gebruikte verband is een zogenaamde halfsteensverband. Dit betekent dat het midden van de steen het begin is voor de volgende laag. De ene laag begin je dus met een hele steen en de volgende laag met een halve steen.

Als je toch door het zandbed moet lopen omdat je anders niet erbij kan gebruik dan een stuk plaat om op te lopen/zitten. Zo blijft het zandbed in goede conditie

Onregelmatige bestratingsmaterialen

Omdat er veel maat verschillen zitten in oude klinkers kun je helaas niet volstaan met het zo neerleggen van de bestrating. Voor een dikke klinker zal er wat zand moeten worden weggehaald, voor een dunne wat zand worden toegevoegd. Trek werkhandschoenen aan en leg de klinker neer, sla hem met een rubber hamer op zijn plaats.

– Ligt hij te hoog, trek hem dan weg, haal wat zand weg en leg hem weer op zijn plaats.

– Ligt de klinker te laag, haal hem dan weg, strooi wat extra zand op die plek en sla hem weer op zijn plaats.

Probeer ook hier zo weinig mogelijk door het zandbed te lopen of kruipen. Helaas is dit hier vaak noodzakelijk omdat je anders niet goed de klinkers kunt leggen. Daarom is het leggen van klinkers moeilijker en meer werk. Maar wel absoluut de mooiste bestrating.

Stap 5 Het einde en de kanten

Hak met een sabel de stenen op de juiste maat. De sabel is een lange rechte metalen strip aan de ene kant scherp en aan de andere kant stomp. Zet de scherpe kant op de steen en sla hard op de stompe kant met een hamer. Dit vergt enige handigheid. Je kunt ook de stenen op maat slijpen met de haakse slijper en diamant schijf. Gebruik altijd gehoor en oog bescherming.

Wat voor materiaal heb je nodig om te bestraten 

Voordat je kunt beginnen met bestraten

Gereedschap voor het bestraten

Bestratingen – Uitzetten van de maten

Een goed zandbed maken

Bestraten van een pad

Bestraten van terras

Afwerken van het straatwerk

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven