Het maken van een lichtplan

Zonder licht zou er geen leven zijn. Niemand kan zonder licht!

We laten het daglicht het liefst zoveel mogelijk ons huis binnendringen, maar dit lukt niet in elke woning. Met de juiste toepassingen van kunstmatig licht, zoals sfeerverlichting kun je (extra) sfeer in je woning creëren. Voordat je bezig gaat met het maken van een lichtplan een overzicht van de mogelijkheden.

Nieuwe woning en licht

In de hedendaagse nieuwbouwwoning wordt er van nature al veel rekening gehouden met de behoefte aan (dag)licht. Bij nieuwbouwwoningen zie je dan tegenwoordig ook weer grote ramen, hoge plafonds, vides en patio’s. Deze moeten er voor zorgen dat het licht je huis binnenkomt.

Een lichtplan maken wordt dan ook steeds belangrijker in de hedendaagse bouw en de inrichting van je woning.

De verschillende soorten licht

Er zijn enkele verschillende soorten licht, deze staan hieronder beschreven.

Zonlicht

Spreekt voor zich.

In iedere woning dient voldoende zonlicht naar binnen te komen.

Functionele verlichting

Dit soort licht heb je op plaatsen nodig waar je vindt dat het nodig is. Dit is voor iedereen anders. Denk eens aan de verlichting boven je bureau of dat van de kinderen.

Algemene verlichting

Hieronder wordt het “gewone” licht bedoeld.

Denk hierbij aan de lamp boven de eettafel en de lamp in je keuken.

Iedere woning heeft algemene verlichting.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting brengt gezelligheid en sfeer in je woning.

Tevens zorgt het voor de balans tussen zacht en hard licht. Sfeerverlichting heeft grote invloed op de stemming van mensen. Sfeerverlichting is een aanrader voor elke woning.

Soorten lampen die je terug kan laten komen in het lichtplan

Naast de verscheidene soorten licht, zijn er ook verschillende soorten lampen te verkrijgen in de diverse winkels.

Gloeilampen

De meest gebruikte lampen.

De levensduur van deze lamp is circa 1 jaar. Deze lampen zijn verkrijgbaar in helder glas en in mat glas. Tevens bieden de verschillende winkels je een ruime keuze aan vormen en kleuren aan.

Geschikt voor: Algemene verlichting en sfeerverlichting

Halogeenlampen

Deze geven een glinsterend licht.

Geschikt voor: Algemene verlichting en sfeerverlichting

Spaarlampen

Deze lampen hebben een bijzonder lange levensduur van circa 6 tot 12 jaar. Tevens verbruik je met dit soort lamp 80% minder energie dan dat je een gloeilamp aanschaft.

Geschikt voor: Algemene verlichting en sfeerverlichting

Lichtplan maken aan de hand van bovenstaande kennis

Nu dat je meer weet over de verschillende typen lampen en verlichting is het een stuk eenvoudiger om een lichtplan te maken.

Zorg er bij het maken van je lichtplan voor dat je van te voren weet waar je welk licht wilt hebben en plaatsen waar je misschien helemaal geen licht nodig hebt. Hou hierbij rekening met de stopcontacten. Maak een plattegrond met stopcontacten en geef aan waar je licht wilt en het type licht.

Denk na over de plaatsen die je extra wilt benadrukken met licht. Een schilderij komt vaak veel beter tot zijn recht met een subtiel spotje. Neem ook de spotjes mee in je lichtplan.

Tevens is het misschien raadzaam om een professional in te schakelen die je nog enkele tips en/of aanwijzingen kan geven. Maar dit is geen vereiste, want het maken van een lichtplan is niet zo ingewikkeld, als je maar weet welk licht je moet gebruiken en waar je het hebben wilt.

Natuurlijk is het ook van belang waar de kabels en stopcontacten liggen in je woning. (Afhankelijk van het type lamp je wil gebruiken).

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven