Als je een spiegel of spiegelwand wilt plaatsen , ben je aan een aantal regels gebonden.
Tenminste als je lang van je spiegel(wand) wilt genieten. Een spiegel(wand) kan vele verschillende functies hebben, zowel in woningen als op kantoor, in winkels en fabrieken. Het plaatsen van een spiegel dient met beleid te geburen.
De spiegel in het algemeen
Spiegels bestaan uit een glazen plaat(je) met op de achterzijde een dunne laag reflecterend materiaal, zoals aluminium of zilver. Ter bescherming van dit reflecterende laagje is het afgedekt met enkele dunne laklaagjes.
Er zijn tevens ook spiegels die bestaan uit een glanzend gepolijste en vlakke plaat van metaal.
Ventilatie
Een spiegel moet als het ware kunnen “ademen”, ook als deze spiegel geschikt is voor vochtige ruimten. Onder ademen van de spiegel verstaan we, dat er achter de spiegel ruimte is, zodat de spiegel kan ventileren. Hou hier rekening mee bij het monteren van de spiegel!
Een spiegel die volledig is vastgelijmd op een wand en die niet kan “ademen” kan na verloop van tijd vochtvlekken, ook wel corrosie genaamd, gaan vertonen.
Profielen
Als je een spiegelwand wilt monteren, is het een goed idee om de spiegel te plaatsen in zogenaamde spiegelprofielen.
Langs de bovenzijde en de onderzijde van de spiegel wordt er een profiel geplaatst waar de spiegelpanelen in kunnen worden geschoven. Op deze manier hangt de spiegel vrij van de wand en kan ook deze voldoende “ademen”.
Lijst
Bij het plaatsen van een spiegel zonder lijst, kun je het beste een speciaal bevestigingsset gebruiken.
Mocht je de spiegel toch willen verlijmen, dan kun je het beste gebruik maken van speciale spiegellijm, deze is gewoon in de bouwmarkt te koop.
Breng deze spiegellijm in stroken van boven naar beneden op de spiegel aan. Zorg er hierbij voor dat er zo’n 5 tot 10 cm ruimte tussen de verschillende lijmbanen zit.
Grote projecten
Laat je bij (zeer) grote projecten vooraf goed informeren door een specialist op dit gebied.
Ga hier niet zelf mee klungelen, het is en blijft glas, en dat is gevaarlijk spul, zeker als het breekt en uit elkaar barst.
Veiligheidsfolie
Bij grote oppervlakken van spiegelglas, is het belangrijk dat je speciaal veiligheidsfolie gebruikt.
Deze folie kun je aan de achterzijde van het glas aanbrengen en voorkomt het uiteenvallen van de spiegel als hij breekt.
Interieur