Hoe belangrijk is een diploma?

Hoe belangrijk is een diploma?

Een diploma opent mogelijkheden. Hoe hoger je geschoold bent, hoe meer kansen je hebt op de arbeidsmarkt. Dat tonen de cijfers van VDAB aan. In 2019 was 30,5% van de schoolverlaters zonder diploma secundair onderwijs, na een jaar nog werk aan het zoeken.

Heb je een diploma nodig om succesvol te zijn?

Je hebt geen opleiding nodig om rijk en succesvol te worden. Iemand zonder opleiding kan meer geld verdienen dan iemand met een universitair diploma.

Waarom vraagt werkgever diploma?

Werkgever mag wettelijk gezien vragen om diploma Volgens Voogt een voor de hand liggende oplossing, die ook een duidelijk signaal over eerlijkheid geeft aan de medewerker. ‘Bovendien is het een volledig legitieme vraag vanuit de werkgever.

Wat als je geen opleiding doet?

Leerlingen tussen 16 en 18 jaar mogen alleen stoppen met school, als zij een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 en hoger) hebben. Als dit niet gebeurt, meldt de school dit aan de gemeente. De leerplichtambtenaar van de gemeente stelt vervolgens een onderzoek in. Dit werkt net zoals bij leerlingen onder 16 jaar.

Wat kan ik doen zonder diploma?

Top 10 van beroepen zonder opleiding

  1. Verkoopmedewerker. Salarisindicatie: € 1700 – € 2200 per maand.
  2. Productiemedewerker. Salarisindicatie: € 1700 – € 2200 per maand.
  3. Schoonmaakmedewerker.
  4. Vakkenvuller.
  5. Kassamedewerker.
  6. Huishoudelijke hulp.
  7. Bijrijder of verhuizer.
  8. Horecamedewerker zoals barman, serveerster en barista.

Kan een werkgever mijn diploma opvragen?

Alleen de diplomahouders zelf, onderwijsinstellingen en enkele overheidsinstanties hebben toegang tot het diplomaregister. Als werkgever heb je dus geen rechtstreekse toegang tot de diplomagegevens van een werknemer of sollicitant. Je kunt er naar vragen bij de sollicitant waarvan je de diploma’s wilt checken.

Hoe weet ik of iemand afgestudeerd is?

Wil je checken of iemand zijn diploma heeft behaald, dan kun je de sollicitant vragen om een digitaal uittreksel met zijn gegevens uit het landelijke diplomaregister. Dit document is voorzien van een certificaat. De sollicitant kan dit document aanvragen bij de overheidsinstantie Dienst Uitvoering Onderwijs.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven