Hoe gevaarlijk is kernafval?

Hoe gevaarlijk is kernafval?

Eén van de grootste problemen van kernenergie is het kernafval dat in de kerncentrale ontstaat. Dit afval is levensgevaarlijk en raakt pas na 240.000 jaar zijn radioactiviteit kwijt. Al die tijd blijft het afval schadelijk voor mens en milieu en moet het weggeborgen worden en bewaakt blijven.

Hoe schadelijk is een kerncentrale?

Het grootste nadeel van kernenergie is het radioactieve afval uit een centrale, maar ook het afval van uraniumwinning en het sloopafval na sluiting van een kerncentrale zijn radioactief. Hoogactief radioactief afval blijft tienduizenden jaren straling afgeven en vormt zo een risico voor duizenden generaties na de onze.

Kan je kernafval verbranden?

Radioactief afval kan vast of vloeibaar zijn. Brandbaar of niet-brandbaar, persbaar of niet-persbaar. Elke afvalsoort verdient een specifieke behandeling om het daarna zo veilig mogelijk op te kunnen slaan. De hoeveelheid radioactiviteit bepaalt wat er mee gebeurt en in welk gebouw het daarna moet worden opgeslagen.

Wat gebeurt er in een kerncentrale?

In een kernreactor komt thermische energie vrij door de kernen van zware atomen, zoals uranium, te splijten. Dat gebeurt door ze te beschieten met neutronen. Bij elke splijting komen er 2 of 3 neutronen vrij. Die veroorzaken op hun beurt nieuwe splijtingen en zorgen zo voor een kettingreactie.

Hoe schadelijk is uranium?

Uranium en uraniumverbindingen zijn giftig. Bij blootstelling aan minder dan de dodelijke dosis bestaat er kans op schade aan de lever. Bij hogere doses kunnen ook andere organen onherstelbaar beschadigd raken.

Wat doet radioactief afval?

Radioactief afval bevat stoffen die ioniserende straling uitzenden. Die straling is bijzonder energierijk. Ze kan veranderingen aanbrengen in de materie waarin ze doordringt. Daardoor kan ze levende weefsels beschadigen en is ze gevaarlijk voor mens en milieu.

Wat doet Belgie met kernafval?

In België wordt het geconditioneerd radioactief afval tijdelijk opgeslagen in geschikte afgeschermde opslaggebouwen op de site van Belgoprocess .

Hoe wordt radioactief afval bewaard?

Radioactief afval: stabiliseren en opslaan Het mengsel wordt lucht- en vloeistofdicht verpakt in roestvrijstalen vaten (canisters) waarin het glas afkoelt en stolt. De radioactieve stoffen zitten daarna opgesloten in de structuur van het massieve blok glas en kunnen er niet meer uit.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven