Hoe heet een Nierarts?

Hoe heet een Nierarts?

Een internist-nefroloog is een arts die gespecialiseerd is in nierziekten. Middels dit blad informeren wij u hoe u zich kunt voorbereiden en wat u kunt verwachten tijdens uw polikliniek bezoeken. U vindt de polikliniek Interne Geneeskunde/Nefrologie op niveau 1.

Wat doet een nefroloog precies?

Nefrologie is het onderdeel van de interne geneeskunde dat zich met nierziekten bezig houdt. De internist gespecialiseerd in nierziekten is de nefroloog.

Wie is de beste nefroloog van Nederland?

De Nijmeegse nefroloog Jack Wetzels is voor de derde keer op rij door zijn collega’s gekozen als een van de beste internisten van Nederland.

Wat voor nierziekten zijn er?

Nierziekten

  • Acute tubulusnecrose (ATN) Plotselinge en ernstige beschadiging van de nierbuisjes.
  • aHUS. Zeldzame aandoening die tot nierfalen kan leiden.
  • Amyloïdose.
  • Anti-GBM-nefritis.
  • Bartter syndroom.
  • Blaasontsteking als oorzaak van nierschade.
  • Cryoglobulinemie.
  • Cystenieren.

Wat is een nefrologie?

Nefrologie is het onderdeel van de interne geneeskunde dat zich met nieraandoeningen bezighoudt. De arts van dit vakgebied heet nefroloog.

Wat is de taak van een internist?

Een internist is een medisch specialist, die vooral volwassenen behandelt. Het specialisme heet interne geneeskunde of inwendige geneeskunde. De internist houdt zich bezig met het voorkomen, diagnosticeren (= herkennen en benoemen) en behandelen van ziekten van de inwendige organen.

Wat doet een nierspecialist?

De nefrologen verzorgen patiënten met medische nierproblemen: verminderde nierfunctie, ontstekingen van de nierfilters (“glomerulonefritis”), aantasting van de nieren door diabetes mellitus of atheromatose enz.

Wat is de functie van een internist?

Welk ziekenhuis is gespecialiseerd in nieren?

Patiënten met nierfalen kunnen in het Catharina Ziekenhuis terecht voor onderzoek en behandeling van ziekten van de nieren en nierfalen.

Hoe kan je een nierziekte krijgen?

Nierschade ontstaat meestal door hoge bloeddruk of diabetes. Maar nierschade kan ook ontstaan door nierziekten of door een erfelijke ziekte. Bij 10 tot 20% van de mensen met nierschade is de oorzaak onbekend.

Hoe herken je iets aan je nieren?

Door de nierschade kunt u bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, jeuk of kramp in de benen. Het verschilt per persoon welke klachten er optreden. Hoe meer schade aan de nieren, hoe meer klachten er kunnen ontstaan.

Hoe heet een Nierarts?

Hoe heet een Nierarts?

Nefrologie is het onderdeel van de interne geneeskunde dat zich met nieraandoeningen bezighoudt. De arts van dit vakgebied heet nefroloog. Veel nierziekten hebben te maken met afwijkingen van de membraan van de zeeflichaampjes (glomeruli) die het bloedplasma filteren.

Wat is afdeling Nefrologie?

Bi​j het specialisme nefrologie staat het functioneren van de nieren centraal. De afdeling behandelt patiënten met verschillende nierziekten. Patiënten die een nierfunctievervangende behandeling, dialyse of niertransplantatie nodig hebben, kunnen op de afdeling nefrologie terecht.

Wat onderzoekt een nefroloog?

De nefroloog doet regelmatig lichamelijk onderzoek, meet uw bloeddruk en vraagt of u lichamelijke klachten heeft. Ook bespreekt hij/zij met u de uitslagen van het bloed- en urineonderzoek. Soms worden aanvullende onderzoeken (bijvoorbeeld een echo of scan van de nieren) gedaan.

Wat is Eennefroloog?

nierspecialist. internist die is gespecialiseerd in de diagnose, behandeling en het onderzoek van nierziekten; nierspecialist. Voorbeelden: Nefroloog. Binnen de interne geneeskunde is de nefrologie één van de aandachtsgebieden.

Wat is nierfalen bij een mens?

Men spreekt ook wel over nierinsufficiëntie of nierschade. Hierdoor lukt het de nieren niet meer om de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Nierfalen kan plotseling ontstaan (acuut) of langzaam en sluipend (chronisch).

Hoe word je nierspecialist?

Het cursorisch onderwijs zoals gegeven door de Nederlandse Federatie voor Nefrologie dient te worden gevolgd. Aan ten minste zes van de acht onderwijsdagen moet worden deelgenomen. Daarnaast moet gedurende de opleiding minimaal 40 uur geaccrediteerd ‘nefrologisch’ onderwijs worden genoten.

Hoe controleer ik mijn nierfunctie?

Verloop

  • Bloedonderzoek. Om vast te stellen hoe goed de nieren werken, vindt er als eerste onderzoek plaats van het bloed.
  • Urine-onderzoek. Er vindt ook onderzoek plaats naar eiwit in de urine.
  • Echo. Met een echo kan de structuur van organen in beeld worden gebracht.
  • CT-scan.
  • Nierbiopsie.

Wat is de ziekte van Berger?

IgA-nefropathie (of ziekte van Berger) is een zeldzame auto-immuunziekte die een ontsteking van de nieren veroorzaakt (glomerulonefritis) en geleidelijk tot blijvende nierschade (nierinsufficiëntie of nierfalen) kan leiden. De ziekte treft jaarlijks ongeveer 3 personen per 100.000.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven