Hoe heten de denkbeeldige lijnen die evenwijdig aan de evenaar lopen?

Hoe heten de denkbeeldige lijnen die evenwijdig aan de evenaar lopen?

Denkbeeldige cirkel om de aarde die evenwijdig loopt aan de evenaar. Er zijn er 90 op het Noordelijk Halfrond en 90 op het Zuidelijk Halfrond.

Hoe noemen we de parallel op 66.5 graden noorderbreedte?

Breedtecirkel gelegen op 66,5° NB en ZB. In het gebied tussen de poolcirkels en de polen gaat de zon gedurende een bepaalde periode in het jaar niet onder. Dit verschijnsel wordt de middernachtzon genoemd.

Waar loopt de nulmeridiaan door?

De meridiaan van Greenwich is een meridiaan die door het Koninklijk Observatorium van Greenwich in Greenwich, Engeland, loopt en die in 1884 als internationale nulmeridiaan gekozen werd.

Waar loopt de nulmeridiaan in Nederland?

Nederland en België liggen aan de oostkant van de nulmeridiaan en liggen daarom op oosterlengte. Op ongeveer 6 graden oosterlengte. De Verenigde Staten van Amerika ligt op ongeveer 77 graden westerlengte.

Hoe noem je de breedte op de evenaar?

De breedtegraad van een plek op Aarde is de hoek die de lijn loodrecht op het model van de Aarde met het vlak van de evenaar maakt. De breedtegraad varieert van 0° tot 90°, met de toevoeging NB (noorderbreedte op het noordelijk halfrond) of ZB (zuiderbreedte op het zuidelijk halfrond).

Hoe heet de lijn die de aardbol in twee stukken verdeeld?

De evenaar, evennachtslijn of equator is een breedtecirkel op het aardoppervlak in de vorm van een grootcirkel midden tussen de polen. De evenaar verdeelt de aarde in een noordelijk halfrond en een zuidelijk halfrond.

Hoe noemen we de parallel op 23 5 graden noorderbreedte?

de keerkringen, te weten de Steenbokskeerkring (± 23½° zuiderbreedte) en de Kreeftskeerkring (± 23½° noorderbreedte). Deze cirkels markeren de hoogst mogelijke breedte waarop de zon gedurende een jaar loodrecht boven het aardoppervlak kan staan.

Hoe noem je de breedte op de poolcirkel?

De noordpoolcirkel is de parallel op ongeveer 66° 33′ noorderbreedte.

Wat is verder van de nulmeridiaan 20⁰ WL of 30 ⁰ OL?

Voor de coördinaten op aarde varieert de lengtegraad van 0° tot 180°, met de toevoeging O.L. voor oosterlengte, ten oosten van de nulmeridiaan, op het oostelijk halfrond of W.L. voor westerlengte, ten westen van de nulmeridiaan, op het westelijk halfrond.

Hoe loopt de nulmeridiaan?

De nulmeridiaan is een lengtegraad die over ongeveer de halve wereld loopt. De nulmeridiaan is denkbeeldig, dit wil zeggen dat er in het echt niet een lijn loopt over de aarde door bijvoorbeeld Greenwich heen. De nulmeridiaan loopt van de noordpool tot de zuidpool.5 dagen geleden

Welke werelddelen liggen ten westen van de nulmeridiaan?

De nulmeridiaan is denkbeeldig, dit wil zeggen dat er in het echt niet een lijn loopt over de aarde door bijvoorbeeld Greenwich heen. De nulmeridiaan loopt van de noordpool tot de zuidpool. Kijk naar het plaatje hiernaast om de denkbeeldige lijn te zien(de rode lijn).5 dagen geleden

Wat is een Breedtecirkel wikikids?

Een breedtegraad is een denkbeeldige lijn over de aardbol die helpt om aan te geven waar je precies bent. Bijzondere breedtegraden zijn: de evenaar, de Kreeftskeerkring, de Steenbokskeerkring, de noordpoolcirkel en de zuidpoolcirkel. Samen met de lengtegraden kun je precies aangeven waar je bent op aarde.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven