Hoe komt de Nijl aan zijn water?

Hoe komt de Nijl aan zijn water?

De bron van de Nijl is lange tijd onbekend gebleven. In de 19e eeuw werd voor het eerst het Victoriameer, dat op het verloop van de rivier ligt, geïdentificeerd als bron van de Nijl, door John Hanning Speke.

Wat levert de grote renaissance dam op voor Ethiopië?

De dam gaat door als prestigeobject en is van nationaal belang voor de Ethiopiërs. Voor Egypte is de Nijl van belang als drinkwatervoorziening en voor Ethiopië als inkomstenbron. Het conflict gaat met name over de snelheid waarmee het waterreservoir zou worden gevuld.

Welk natuurverschijnsel is de Nijl?

De Blauwe Nijl is een rivier in Afrika die ontspringt uit het Tanameer in Ethiopië. De kloof die de Blauwe Nijl in de Ethiopische hoogvlakte heeft ingesleten is 1400 meter diep. De rivier is ongeveer 1600 kilometer lang. Bij de stad Khartoem in Soedan vloeit de Blauwe Nijl samen met de Witte Nijl en vormen zij de Nijl.

Wat is de lengte van de Nijl?

6.693 km
Nijl/Lengte

Waar is de bron van de Nijl?

Nomeer
Witte Nijl/Bronnen

Waar ontspringt de rivier de Nijl?

Blauwe Nijl
Witte NijlAtbarah
Nijl/Bronnen

Hoe heet de stuwdam in de Nijl?

De nieuwe Hoge Aswandam en de oudere Lage Aswandam zijn twee dammen die de Nijl bij Aswan in Egypte afsluiten. De stuwdam creëerde het meer van Nasser, een 550 kilometer lang reservoir dat deels in Sudan ligt. Het reservoir is verbonden met het Toshkameer ten westen. Vroeger overstroomde de Nijl elk jaar in de zomer.

Wat zijn de voordelen van stuwdammen?

Voordelen. Door de aanleg van een dam kan men de stroming in de rivier verminderen en deze beter bevaarbaar maken, mits ook een stelsel van sluizen aangelegd wordt. Het rivierwater kan gebruikt worden voor drinkwaterproductie, voor irrigatie of voor de opwekking van waterkracht.

Waarom heet de Nijl de Nijl?

Die rivier heet “De Nijl”. De mensen in Egypte waren de “hemel dankbaar” dat die overstroming ieder jaar gebeurde, want hierdoor was de grond langs de rivier vruchtbaar geworden. En dan konden de mensen daar wat op verbouwen. Zo konden de Egyptenaren aan voedsel komen.

Waar begint en eindigt de Nijl?

Is de Nijl opgedroogd?

Het is sinds het ontstaan – ongeveer 400.000 jaar geleden – ten minste drie keer volledig opgedroogd. Deze cycli houden waarschijnlijk verband met ijstijden. Ongeveer 17.300 jaar geleden droogde het meer voor het laatst op en liep ruim drieduizend jaar later opnieuw vol met water.

Waar komt de naam Nijl vandaan?

Nijl is de aan het griekse Νεῖλος ontleende naam (misschien van berbers lil ‘water, stroom, zee’ stammend, zie Lit. Vycichl) van de rivier die in het egyptisch itrw ‘3 ‘de grote stroom’ luidt; vandaar koptisch yerò en hebr. ye’or. Met zijn 6500 km is de N. de langste rivier van de wereld.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven