Inhoudsopgave
- 1 Hoe kun je huidletsel door incontinentie voorkomen?
- 2 Waar let je op bij een wond?
- 3 Hoe vochtletsel verzorgen?
- 4 Welke stelling over het verzorgen van wonden is juist?
- 5 Wat is de oorzaak van necrose?
- 6 Welke producten worden gebruikt bij behandeling van een natte wond met niet vitaal weefsel met necrose?
Hoe kun je huidletsel door incontinentie voorkomen?
Gebruik ademend incontinentiemateriaal met een groot absorberend vermogen. Regelmatig verschonen en meerdere keren per dag wassen en drogen. Dagelijks de risicoplaatsen observeren op incontinentieletsel.
Waar let je op bij een wond?
Reinig de wond met kraanwater op lichaamstemperatuur uit een flink stromende kraan (onder de douche is nog beter) of fysiologisch zout. Oefen bij het spoelen, indien mogelijk onder de douche, zo weinig mogelijk druk uit op de wond. Irrigatie kan aangewezen zijn bij diepe wonden en/of fistels.
Hoe kan een verminderde conditie van de huid ontstaan?
Een te droge of te vochtige huid is kwetsbaarder; de kans op het ontstaan van huiddefecten of infecties is dan groter. Bij ouderen is de huid dunner en minder soepel, hierdoor ontstaan er vaker doorbloedingsstoornissen. Medicijnen, zoals corticosteroïden en chemotherapie, maken de huid dunner en kwetsbaarder.
Wat te doen bij necrose?
Necrotische wonden kunnen behandeld worden met enzymatische necrose-oplossers, zodat het necrotisch weefsel loskomt en verwijderd kan worden bijvoorbeeld door middel van een wondspoeling. Een harde, necrotische korst moet daarentegen droog gehouden worden zodat de korst na enige tijd vanzelf wordt afgestoten.
Hoe vochtletsel verzorgen?
Bedek het letsel met een kompresje. Ook kan een dun schuimverbandje (verkrijgbaar in apotheek) geplaatst worden, dit kan het vocht voor enkele dagen opnemen. Dit is een handig, comfortabel en goedwerkend verband, maar niet zo goedkoop. Verband aanbrengen en behandelen zolang de wonde open is.
Welke stelling over het verzorgen van wonden is juist?
Wond- verzorging
- Stelling 1: een wond moet je ontsmetten met alcohol of waterstofperoxide.
- Stelling 2: een wond moet je vochtig houden.
- Stelling 3: schaafwonden moet je zoveel mogelijk laten luchten.
- Stelling 4: een pleister moet je langzaam van de wond verwijderen.
- Stelling 5: boter of ijs op brandwonden werkt helend.
Hoe krijg je verband los van een wond?
Het volstaat om een halve theelepel keukenzout op te lossen in een half glaasje water. Roer het zout goed door het water en wacht totdat het is opgelost. Vervolgens kan het verband met het water worden natgemaakt.
Welke factoren maken de kans op decubitus groter?
Factoren die bijdragen aan het ontstaan van decubitus zijn de duur van de druk op het weefsel, de kracht van de druk- of schuifkrachten, voedingstoestand, mate van bewustzijn, mobiliteit, doorbloeding, het gewicht van de persoon, weefseltolerantie en medicijngebruik.
Wat is de oorzaak van necrose?
Onder necrose verstaat men het plaatselijk afsterven van weefsel door welke oorzaak dan ook, bijvoorbeeld door een verminderde bloedvoorziening. Dit laatste kan het gevolg zijn van slagaderverkalking of van een bloedstolsel (trombose). Het afgestorven weefsel kan droog of nat zijn.
Welke producten worden gebruikt bij behandeling van een natte wond met niet vitaal weefsel met necrose?
De eerste stap is altijd het chirurgisch verwijderen van necrotisch materiaal. Daarna kunnen antiseptische producten worden toegepast, zoals bijvoorbeeld 2 maal daags gazen gedrenkt in EUSOL-paraffine emulsie, of andere antiseptische oplossingen, zoals chloorhexidine 0.5-1% of furacine 0.2%.
Wat is een decubitus scorelijst?
Risico-scorelijsten zijn een goed hulpmiddel. Deze voorspellen hoe groot de kans is op het ontwikkelen van decubitus, maar geen enkele lijst doet dit exact. Toch zijn lijsten nuttig, omdat ze de klinische blik van de verzorgende of verpleegkundige verscherpen.