Hoe lang heeft Rembrandt over de Nachtwacht gedaan?

Hoe lang heeft Rembrandt over de Nachtwacht gedaan?

Rembrandt van Rijn heeft 3 jaar aan De Nachtwacht gewerkt, namelijk van 1639 tot 1642.

Wat is de schutterij?

De schutterij of het schuttersgilde was een lokale militie opgericht in de middeleeuwen, bestaande uit burgers, om hun stad of dorp te beschermen en verdedigen bij een externe aanval van bijvoorbeeld rondzwervende roversbenden of vreemde legers en intern de orde te handhaven bij oproer, brand of prominent bezoek.

Wat voor soort schilderij is De Nachtwacht?

De Nachtwacht (1642) – Rembrandt

Kunstenaar Rembrandt
Land Nederland
Stijl / Stroming / Periode barok 17e eeuw
Locatie / Museum Rijksmuseum, Amsterdam

Waar wonen de mensen op de Nachtwacht?

Vermogende schutters De achttien bij name bekende schutters woonden vrijwel allemaal in burgerwijk II, bij de Nieuwe Kerk en waren welvarend tot zeer welvarend. Ze waren actief in de lakenhandel, wijnhandel of makelaardij.

Waar zijn de afgesneden stukken van de Nachtwacht?

De afgesneden stukken van De Nachtwacht zijn nooit teruggevonden. De verloren delen worden niet teruggebracht na de daadwerkelijke restauratie van de Nachtwacht. Pieter Roelofs, Hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst Rijksmuseum: De missende stukken van De Nachtwacht zijn een groot mysterie.

Wat is er gebeurd met de afgesneden stukken van de Nachtwacht?

Van de Nachtwacht (Rembrandt van Rijn, 1645) zijn tijdens een verhuizing in 1715 vier stroken afgesneden. Het schilderij verhuisde naar (de naam verraadt het al) de kleine krijgsraadkamer in het Paleis op de Dam. Omdat dit in eerste instantie niet paste, werden er stukken afgesneden.

Hoe schilderde Rembrandt De Nachtwacht?

De schutters stellen zich op. Met behulp van licht vestigde Rembrandt de aandacht op belangrijke details, zoals het handgebaar van de kapitein en het kleine meisje op de voorgrond. Zij is de mascotte van de schutters. De naam Nachtwacht is pas veel later ontstaan, toen men dacht dat het om een nachtelijk tafereel ging.

Waar hangt de Nachtwacht in het Rijksmuseum?

In de eregalerij hangen werken van Rembrandt, Vermeer, Frans Hals en Jan Steen. Op een ereplaats, aan het einde van de galerij hangt de Nachtwacht.

Waar komt de naam Nachtwacht vandaan?

De Nachtwacht is de bijnaam van dit schilderij, wat eigenlijk Schutters van wijk II onder leiding van kapitein Frans Banninck Cocq heet, naar de personen die hier op afgebeeld staan. De schutters was een soort vrijwillige politie van burgers in het Amsterdam van de gouden eeuw.

Wie zijn de mannen op de Nachtwacht?

De mannen behoorden vooral tot de middenklasse. De officieren waren meestal afkomstig uit de betere kringen, maar de gewone schutters waren bakkers, zeepzieders, brouwers, smeden, schilders en apothekers.

Waarom is er een stuk van de Nachtwacht afgesneden?

“De nachtwacht” is bijgesneden “De nachtwacht” die vandaag in het Rijksmuseum is te zien, is kleiner dan het doek dat Rembrandt in de 17e eeuw schildert. Bij de verhuizing naar het stadhuis op de Dam in 1715 blijkt het te groot voor de voorziene ruimte. Daarom snijdt men langs 3 zijden stroken af.

Is de Nachtwacht te zien in het Rijksmuseum?

Taco Dibbits, Hoofddirecteur Rijksmuseum: De Nachtwacht zoals deze in het Rijksmuseum te zien is zit in het collectieve geheugen gegrift. Dankzij deze reconstructie zien we dat de compositie die Rembrandt schilderde nog veel dynamischer was. Bekijk de stories over de Nachtwacht.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven