Wat mag je doen na een rugoperatie?

Wat mag je doen na een rugoperatie?

De eerste 6 weken ligt de nadruk op het herstel van uw wond en het weer oppakken van dagelijkse activiteiten. Vanaf de 6e week na de operatie is uw rug voldoende hersteld om ook zwaardere activiteiten aan te kunnen. U mag dan rustig beginnen met werken, sporten, en krachttraining.

Wat te doen na een hernia operatie?

In het kort

  • Een paar uur na een hernia-operatie mag u rechtop zitten.
  • U mag ook een stukje lopen als dat lukt.
  • Na 1 of 2 dagen kunt u waarschijnlijk naar huis.
  • De meeste gewone dingen die u elke dag doet kunt u alweer doen.
  • Bewegen is goed.
  • De meeste mensen hebben na 2 tot 4 weken veel minder pijn in het been.

Hoe kom ik snel van mijn hernia af?

De meeste herniaklachten verdwijnen binnen een aantal weken of maanden vanzelf. Als de hernia is ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde houding, kunt u door aan uw houding te gaan werken en door oefeningen een heel eind komen. Het is wel belangrijk dat u blijft bewegen! Door te blijven bewegen, herstelt u sneller.

Wat zijn de beste oefeningen na een hernia operatie?

Zenuwrekoefeningen zoals u die zijn aangeleerd door de fysiotherapeut. Begeleiding door de fysiotherapeut bij het voor de eerste keer gaan staan, lopen en traplopen. Oefeningen in stand met steun aan het voeteneinde van het bed. Zitten op een stoel met arm-en rugleuningen.

Wat mag je doen na een nekhernia operatie?

De eerste zes weken is de pijn in uw nek en/of armen een goede graadmeter voor wat u wel en niet kunt. U doet teveel als de pijn toeneemt en/of meer uitstraalt naar de arm. Neem de eerste zes weken, verdeeld over de dag, rust door te gaan liggen. Beweeg regelmatig uw hoofd en armen, dit bevordert uw herstel.

Wat mag je niet doen na een hernia operatie?

Beter worden na een herniaoperatie Wissel liggen, lopen, staan en zitten zoveel mogelijk af. De meeste gewone dingen die u elke dag doet mag u gewoon doen. De eerste 6 tot 8 weken kunt u beter niet tillen. Het is belangrijk dat u veel beweegt.

Hoe lang duurt het herstel van een hernia?

U kunt het beste afwachten bij een hernia. De kans is groot dat uw klachten vanzelf overgaan. Bij 3 van de 4 mensen gaan hernia-klachten namelijk vanzelf over binnen 12 weken.

Wat gebeurt er bij een hernia operatie?

Bij een herniaoperatie haalt de chirurg de uitpuiling van de tussenwervelschijf weg. De operatie geeft risico’s, zoals ontsteking van de wond of minder kracht in het been. Na de operatie mag u de dagelijkse dingen gewoon weer doen. Tillen kunt u beter niet doen in de eerste weken na de operatie.

Hoe weet je dat je een hernia hebt?

U herkent een hernia aan de volgende klachten U heeft last van een uitstralende pijn in een of beide benen, de rug en/of de bil. De pijn strekt zich soms uit tot onder de knie. De pijn wordt erger bij persen, hoesten of niezen. De pijn wordt erger als er aan de zenuw wordt ‘getrokken’.

Hoe kun je het beste liggen met een hernia?

Als men beter op de zijde kan slapen naar waar de tussenwervelschijf uitstulpt, kan u de benen licht hoger leggen, eventueel met een verstelbare bedbodem om de hernia aan de kant van de uitstulping extra te ontlasten. Als de hernia links of rechts uitstulpt, kan het aangenamer zijn om op de rug te slapen.

Hoeveel fysio behandelingen na hernia operatie?

In overleg met je behandelend arts bepaal je wat voor jou het beste is: meteen starten met fysiotherapie of juist wachten. In totaal is in ieder geval ongeveer twee maanden lang fysiotherapie nodig.

Hoe lang wachten met hernia operatie?

Het tijdstip van operatie hangt in grote mate af van de ernst van de pijn. In het algemeen houdt men aan niet eerder dan na 6 weken te opereren, tenzij er spoed vereist is (zie verderop). Vallen de pijnklachten wel mee dan wordt vaak langer afgewacht.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven