Hoe maak je nitroglycerine?

Hoe maak je nitroglycerine?

Nitroglycerine wordt gemaakt uit glycerol en nitreerzuur. Dat laatste is een mengsel van geconcentreerd salpeterzuur en geconcentreerd zwavelzuur. De reactie is een gewone verestering tussen een alcohol en salpeterzuur, waarbij het zwavelzuur dient om het water dat bij deze condensatiereactie ontstaat, te binden.

Hoe is dynamiet ontdekt?

Dynamiet werd uitgevonden door de Zweedse chemicus Alfred Nobel in 1866. Nobel ontdekte dat de gevoeligheid van het materiaal belangrijk kon worden verminderd door het te laten opzuigen in een poreuze stof, zoals zaagsel of diatomeeënaarde. De zo verkregen substantie noemde hij dynamiet.

Wat is het verschil tussen buskruit en dynamiet?

Wat is het verschil tussen dynamiet en buskruit? Dynamiet wordt gemaakt door nitroglycerine, beter glyceroltrinitraat, op een poreuze stof, bijv kiezelgoer te brengen en buskruit is een mengsel van kaliumnitraat, zwavel en houtskool.

Wat is een staaf dynamiet?

ontplofbare stof die bestaat uit de springstof nitroglycerine geabsorbeerd in een poreuze stof (zoals diatomeeënaarde) en die in een staafvormig explosief gestopt wordt dat gebruikt wordt in oorlogen, bij aanslagen, in de mijnbouw en in dynamietvisserij; ook: explosieve staaf of staven met dynamiet en een lont eraan; …

Wat zit er in nitroglycerine?

Nitroglycerine of glyceryltrinitraat (afkorting: NG) is een kleurloze, explosieve vloeistof. Het is de drievoudige ester van glycerine en salpeterzuur.

Wat doet nitroglycerine?

De werkzame stof in de spray is nitroglycerine. Nitroglycerine zorgt ervoor dat de bloedvaten in het hele lichaam wijder worden. Hierdoor daalt de bloeddruk, het hart hoeft minder hard te pompen en gebruikt minder zuurstof. Daardoor verdwijnt de pijn.

Wie is de explosieve dynamiet man?

Alfred Bernhard Nobel (spreek uit: no-bel) (Stockholm, 21 oktober 1833 – San Remo, 10 december 1896) was een Zweeds chemicus en industrieel. Het bekendst is zijn uitvinding van het dynamiet in 1866, hoewel hij ook een reeks andere explosiemiddelen heeft uitgevonden en gefabriceerd.

Wat heeft dynamiet met scheikunde te maken?

Dynamiet is een explosief dat gemaakt is van de vloeistof glyceryltrinitraat. De stof is bij kamertemperatuur een diepvloeibare olie die vlak boven 0 graden Celsius stolt tot een vaste stof. Glyceryltrinitraat is een zeer oude springstof die beter bekend is als nitroglycerine, deze naam is echter foutief.

Wat is het verschil tussen dynamiet en TNT?

De stof kan in pure vorm worden gebruikt als explosief maar er worden ook veel explosieven gebruikt die uit mengsels bestaan waarvan TNT een belangrijke component is. Dynamiet is niet hetzelfde als TNT: het bestaat uit een mengsel van kiezelgoer en nitroglycerine.

Waar wordt dynamiet voor gebruikt?

Dynamiet is een explosief dat vooral wordt gebruikt in mijnen en bij bouwwerkplaatsen.

Wat betekent nitroglycerine?

Nitroglycerine of glyceryltrinitraat (afkorting: NG) is een kleurloze, explosieve vloeistof. Het is de drievoudige ester van glycerine en salpeterzuur. Nitroglycerine behoort tot de groep van organische nitraten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven