Hoe meet je elektrische weerstand?

Hoe meet je elektrische weerstand?

Weerstand wordt gemeten in ohm; 1 ohm is gelijk aan 1 joule per seconde of 1 volt per 1 ampère. Weerstand kan worden gemeten met een analoge, of een digitale multimeter of ohmmeter.

Wat is een Continuiteitstest?

De continuïteitstest Met een continuïteitstest wordt feitelijk het meten van de weerstand van de beschermingsleiding bedoeld. Het resultaat van deze meting dient te worden beoordeeld op basis van de lengte van de leiding, de aderdoorsnede van de leiding en eventuele overgangsweerstanden.

Hoe meet je de spanning in een stopcontact?

Spanning van een wandcontactdoos meten

 1. Sluit het zwarte meetsnoer aan op COM.
 2. Sluit het rode meetsnoer aan op VΩmA.
 3. Kies met de draaischakelaar 600 V wisselspanning (V~).
 4. Steek de meetpennen in de beide stopcontactopeningen.
 5. Lees de spanning af.

Hoe meet ik een trafo door?

Als je in de stand Ohm’s tussen de draden meet zul een weerstand meten. Een van de spoelen heeft de hoogste weerstand: dat is je 230V aansluiting. Als je die dan op de 230V aan sluit kun je zo de spanning over de andere spoeldelen meten… Dit is echter onbelast dus als er 25V uit zou komen kun je zo wel 30V meten.

Hoe meet je een verwarmingselement door?

En verwarmingselement is heel simpel door te meten met een multimeter. Je moet dan de weerstand meten tussen de aansluitingen van het verwarmingselement. Als je een weerstand meet van laten we zeggen tussen de 1 en 10 ohm zal deze nog wel goed zijn.

Hoe meet je de weerstand?

Om weerstand te meten:

 1. Schakel de voeding naar de stroomkring uit.
 2. Draai de functieschakelaar van de digitale multimeter naar weerstand of ohm, die vaak een functie deelt met een of meer andere test-/meetmodi (continuïteit, capaciteit of diode; zie onderstaande afbeelding).

Hoe werkt een Weerstandsmeter?

Een ohmmeter is een meetinstrument om de elektrische weerstand van een bepaalde stof of van een elektrische component te meten. Dit gebeurt door een elektrische spanning aan te brengen over de te meten component en de resulterende elektrische stroom te meten.

Wat is een Doorbeltest?

Een doorbeltest is een snelle test om te zien of een stroomkring onderbroken of gesloten is. Alleen een gesloten, volledige stroomkring (die is ingeschakeld) heeft doorgang. Tijdens een doorgangstest stuurt een digitale multimeter een geringe stroom door het circuit om de weerstand in het circuit te meten.

Hoe meet je 380 volt?

Je meet een Perilex stopcontact met een multimeter als volgt:

 1. Draai de multimeter naar de juiste wisselspanning.
 2. Draai de meter verder naar 400 volt of een hoger getal.
 3. Plug de zwarte kabel op de plek waar ‘COM’ boven staat.
 4. Plug de rode kabel op de plek waar een ‘V’ boven staat.

Wat meet je met een spanningsmeter?

Een voltmeter of spanningsmeter is een meetinstrument om elektrische spanning te meten. De waarde wordt aangegeven in volt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven