Hoe moet je bier proeven?

Hoe moet je bier proeven?

Na de geur is het tijd om het bier te gaan proeven. Neem een slok, laat het even in de mond liggen en laat er via je neus wat zuurstof bijkomen. Laat het bier even rondgaan in de mond en dan slik het door. Achterop de tong proef je vaak de bitterheid waar bier zo bekend om staat.

Hoe beoordeel je bier?

Voor het beoordelen en beschrijven van de smaak van bier is het belangrijk dat de smaken die je proeft goed kunt koppelen aan andere producten en/of ingrediënten. Belangrijk bij bier proeven is dat je het bier niet uitspuugt maar doorslikt….In de mond herken je de 5 basissmaken:

 • zoet.
 • zuur.
 • bitter.
 • zout.
 • umami.

Hoeveel hop voor bier?

Voor de meeste bierstijlen wordt 200 gram graan, twee gram hop, een beetje gist en vijf liter water per liter bier gebruikt. Dit zijn de gemiddelde verhoudingen die natuurlijk per bierstijl verschillen.

Hoeveel fruit in bier?

Een algemene regel is dat je 60 tot 480 gram fruitsap nodig hebt voor 10 liter bier. 250 gram fruitmoes is voldoende voor fruit als kersen, frambozen en bosbessen en kleinere hoeveelheden als sterke smaken gebruikt, zoals citrusvruchtenmoes.

Wat voor soorten bier zijn er?

Lees dan eerst nog even alles over hoe bier gebrouwen wordt.

 1. OUD BRUIN BIER. Oud bruin is de benaming voor twee zeer verschillende donkere biersoorten die in Nederland en in België worden gebrouwen.
 2. DUBBEL BIER.
 3. BLOND BIER.
 4. IPA BIER.
 5. KRIEK BIER.
 6. SAISON BIER.
 7. TRIPEL BIER.
 8. WEIZENBIER.

Welke hop voor bier?

Hopsoorten en eigenschappen

Naam Alfa zuur % Gebruikelijke Biertypes
Admiral (U.K.) 13.5-16 Ale
Ahtanum (V.S.) 4-6.3 Amerikaanse bieren, IPA, pale ales en pilseners
Amarillo (V.S.) 8-9 pale ales, IPA, porter. tripel e.a
Apollo (V.S.) 18-22 Amerikaanse bieren met sterk hop karakter.

Hoeveel Aromahop?

Tijdens het koken gaat er een deel in maar ook tijdens het lageren als drooghop. Tijdens het lageren nogmaals 50g Fuggles en 50g Cascade als drooghop, zo komt er ongeveer 10 EBU bitterheid bij in het bier. Voor kleinere hoeveelheden, regel van 3 gebruiken.

Hoeveel lactose toevoegen aan bier?

Ik zou gaan tussen de 100 en 300 gram op 10 liter. Het staat uiteraard vrij om hier vanaf te stappen en zelf te experimenteren.

Hoe wordt fruitbier gemaakt?

Fruitbier wordt gemaakt door op het einde van het brouwproces, vlak voor het gisten begint fruit toe te voegen dat mee kan fermenteren. Traditioneel worden hiervoor steenvruchten gebruikt (kers, perzik, enz.), maar ook framboos, aardbei, banaan en appel zijn mogelijk.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven