Hoe noem je het punt waar alle lichtstralen bij elkaar komen?

Hoe noem je het punt waar alle lichtstralen bij elkaar komen?

Als lichtstralen evenwijdig aan de hoofdas op een lens vallen, dan kruisen ze elkaar in een punt dat we het brandpunt noemen (zie de onderstaande afbeelding). Het brandpunt duiden we aan met de letter F (van het Engelse woord ‘focus’). Let op dat alleen deze evenwijdige lichtstralen in het brandpunt terecht komen.

Welke lichtstralen zijn er?

Er zijn drie soorten lichtbundels:

  • De evenwijdige lichtbundel is een bundel waarbij alle lichtstralen in dezelfde richting schijnen.
  • De divergente lichtbundel is een bundel waarbij de lichtstralen uit elkaar bewegen.
  • De convergente lichtbundel is een bundel waarbij de lichtstralen steeds dichter naar elkaar toe gaan.

Hoe heet de lichtbundel die er dan na de lens ontstaat?

Dit noemen we een divergente lichtbundel of divergerende lichtbundel. Lichtstralen kunnen steeds dichter naar elkaar toe bewegen zoals bij een vergrootglas. We zeggen dan dat het licht convergent loopt. Dit noemen we een convergente lichtbundel of convergerende lichtbundel.

Hoe noem je de vorm van een lichtbundel die op een spiegel valt?

Als een divergerende lichtbundel op de spiegel valt, is de teruggekaatste lichtbundel ook divergerend. Dit geld voor elke lichtstraal uit de bundel. Lichtstralen die vanuit een punt (L) op een spiegel vallen, lijken na terugkaatsing uit een punt (B) achter de spiegel te komen.

Wat voor lichtbundels zijn er?

In deze videoles wordt uitgelegd dat er drie verschillende soorten lichtbundels bestaan: Parallel, convergent en divergent. In een parallele bundel lopen de lichtstralen evenwijdig aan elkaar, in een convergente bundel lopen de stralen naar elkaar toe en in een divergente bundel lopen de stralen juist uiteen.

Wat is een kunstmatige lichtbron?

Er zijn natuurlijke lichtbronnen, zoals de zon, vuur, bliksem, glimwormen. en er zijn kunstmatige lichtbronnen, meestal lampen, bijvoorbeeld de booglamp, gloeilamp, de TL-buis, de ledlamp of de plasmaboog. Er komt ook licht van objecten die niet zelf licht uitstralen, maar het reflecteren.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven