Hoe oud is de kerstboom?

Hoe oud is de kerstboom?

De kerstboom kent een lange geschiedenis. Er zijn bewijzen dat al in de 15e eeuw versierde bomen werden gebruikt bij Christelijke (mid)winterfeesten. In latere eeuwen lieten vooral welgestelde Oost-Europeanen en Duitsers weelderig versierde bomen opzetten in hun huizen.

Wat voor een boom is de traditionele kerstboom?

Fijnspar. De meest traditionele kerstboom is zonder twijfel de fijnspar. Deze kerstboom staat bekend om de heerlijke dennengeur. Maar hoewel hij op geur het beste scoort van alle bomen, is het nadeel van de fijnspar dat hij zijn (enigszins prikkende) naalden sneller laat vallen.

Hoe lang duurt het voordat een kerstboom volwassen is?

De groei van een kerstboom duurt jaren. Na vier jaar is een kerstboom pas tussen de twintig en veertig centimeter groot. Een fijnspar van zo’n anderhalve meter is al gauw een jaar of vijf à zes oud. Een Nordmann van ruim twee meter lang, is tussen de 9 en 12 jaar oud.

Waar komt de kerstpiek vandaan?

Volgens sommige bronnen verwijst de piek naar de Ster der Wijzen of een geabstraheerde weergave daarvan. Volgens een andere theorie zou de piek een gespieste appel zijn (vergelijk de vorm van de piek), daar appels van oudsher een versiering waren van de Germaanse boom op het Joelfeest, het Germaanse Zonnewendefeest.

Wat zetten katholieke mensen bij de kerstboom?

De katholieke kerk ziet de kerstboom sindsdien als vertegenwoordiging van de heilige drie-eenheid: de Vader, de Zoon en Heilige Geest. De opkomst van Christelijke zondagsscholen in Nederland heeft ertoe geleid dat de kerstboom ook bij armere gezinnen zijn intrede deed als traditioneel kerstgebruik.

Kan je een kerstboom planten?

Plant de boom pas in de tuin als de ergste vorstperiode voorbij is. De kerstboom voelt zich het beste in een ruim gat in de grond, gevuld met goede tuingrond zónder mest. Ook als de boom in de tuin staat moet je de boom goed blijven verzorgen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven