Hoe werkt een obus?

Hoe werkt een obus?

Een moderne granaat (in Frankrijk en vaak in België obus genoemd) is een type projectiel dat in verschillende vormen bestaat. Tot in de negentiende eeuw waren granaten bolvormige projectielen van ijzer of staal, soms gevuld met buskruit of andere strijdmiddelen en ontstoken door middel van een buis.

Wie heeft de granaat uitgevonden?

De handgranaat werd bijna 1000 jaar geleden uitgevonden in China, maar werd in Europa pas populair in de Eerste Wereldoorlog. Chinese soldaten van de Song-dynastie (960-1279) gebruikten als eersten primitieve handgranaten.

Hoe groot is een granaat?

Mortier 81mm

Fabrikant het Britse Royal Ordnance
Benaming L16
Lengte schietbuis 121 centimeter
Gewicht wapen 41 kilo
Gewicht munitie ± 4 kilo

Hoe werkt een brisantgranaat?

Een brisantgranaat is een explosief voor militair gebruik, bestaande uit een stalen huls gevuld met springstof waarvan de stalen omhulling bij de ontploffing in scherven breekt, die in het rond vliegen en schade toebrengen. De term brisantie verwijst naar het versplinterend effect van een springstof. …

Wat betekend obus?

granaat. projectiel van een kanon; granaat.

Wat zit er in een granaat?

Militairen gebruiken handgranaten om tegenstanders uit te schakelen, brand te stichten of bijvoorbeeld om een rookgordijn te leggen. Een handgranaat bestaat uit een (metalen) granaatlichaam eventueel gevuld met een explosieve of chemische stof en een ontsteker.

Is granaat een edelsteen?

Granaat is een veelzijdige edelsteen en versterkt onder andere het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Helpt bij oververmoeidheid, overspannenheid en geeft energie en spirit op momenten dat het leven uitzichtloos lijkt. Granaat bevordert de opname van vitaminen en mineralen.

Hoeveel kruit zit er in een granaat?

De F1 (Russisch: Ф-1) handgranaat bijgenaamd de limonka (“citroentje”) is een ‘defensieve’ granaat. De F1 bevat 60 gram explosieve lading (TNT). Het totale gewicht van de granaat is ongeveer 600 gram.

Hoe gevaarlijk is een handgranaat?

Zo ging het bij patatzaak Vleminckx waarschijnlijk om een Russische handgranaat. ‘Die is erg gevaarlijk. Deze handgranaat is tot vijftig meter dodelijk. Er komen wat grotere scherven vanaf die een snelheid krijgen van 1500 meter per seconde en 250 meter verder nog gevonden kunnen worden.

Hoe kom je aan een handgranaat?

Wat is een brisantbom?

v./m. (-men), (vliegtuig)bom waarvan de vulling uit een brisante springstof bestaat.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven