Hoe werkt het statiegeldsysteem?

Hoe werkt het statiegeldsysteem?

Het principe van statiegeld is eenvoudig: in de prijs van een plastic fles of blikje zit bijvoorbeeld 0,25 euro statiegeld. Die 0,25 euro krijg je volledig terug op het moment dat je de lege verpakking terugbrengt. Dat kan via een statiegeldautomaat of gewoon aan de balie van een winkel.

Hoe werkt een Statiegeldautomaat?

Als je de fles in het apparaat gooit, gaat een band lopen en passeert de fles een camera. Die vergelijkt het silhouet/de vorm van de fles met de gegevens in de database. (Je kunt het apparaat ook programmeren om flessen met een andere vorm te herkennen.) Ook zit er een weegunit in het apparaat.

Hoe werkt statiegeld krat?

Per flesje krijg je 10 cent, voor een half krat ontvang je 75 cent en voor een heel krat 1,50 euro. Voor een krat met 24 flesjes krijg je dus 3,90 euro. Dat is 24 keer 10 cent plus 1,50 euro. Voor grote petflessen krijg je 25 cent.

Hoe werkt statiegeld bier?

Statiegeld kan je zien als een vorm van borg, je ‘leent’ de flesjes. Je betaalt een klein extra bedrag bovenop de prijs van een flesje bier en als je het lege flesje terugbrengt naar de winkel, krijg je de waarborg terugbetaald.

Wie verdient er aan statiegeld?

Toch wordt die niet rijker als jij je flessen kwijtraakt, want het statiegeld van de verkochte flessen gaat naar de producenten en importeurs van de flessen. Alleen voor de ingeleverde flessen moeten zij het geld geven aan de Stichting Retourverpakking Nederland (SRN).

Hoe lever je statiegeld in?

Waar kan ik kleine plastic flesjes met statiegeld inleveren? Kleine plastic flesjes met het statiegeldlogo lever je in bij de inleverautomaat in de supermarkt. Het maakt niet uit of je die op een andere locatie hebt gekocht. Nieuw is dat je ook lege flesjes kunt inleveren op stations en benzinestations.

Wat te doen met statiegeld?

Grote plastic petflessen met statiegeld levert u in bij de winkels die deze statiegeldflessen verkopen. Afval is waardevol. Uw ingezamelde statiegeldflessen kunnen worden gerecycled. Gerecycled plastic is een goede grondstof voor nieuwe producten.

Hoe werkt statiegeld kleine flesjes?

Bij aankoop van een kleine plastic fles zit 15 cent statiegeld. Als je het flesje weer inlevert, krijg je dit bedrag weer terug. Voor grote flessen blijft het statiegeldbedrag hetzelfde: 25 cent.

Hoeveel statiegeld op krat?

Statiegeld wordt ook op bierflessen (€ 0,10) en kratten (€ 0,75/€ 1,50 voor halve/hele lege kratten) geheven. Voor een bierkrat met 24 flesjes wordt dus € 3,90 statiegeld gevraagd, voor een krat bier met 12 flesjes (bijvoorbeeld van Bavaria) € 1,95.

Hoe lever je een krat bier in?

Flessen inleveren Bierflesjes en kratjes kunnen niet overal worden ingeleverd. De bieren kunnen alleen ingeleverd worden in een winkel waar ze dat merk verkopen. Zo kun je een krat of een flesje Amstel niet bij de Lidl of Aldi inleveren.

Hoeveel kost statiegeld?

Sinds 2006 bedraagt dit statiegeld in Nederland € 0,25 per fles. Vóór 2006 waren plastic statiegeldflessen hervulbaar, maar in 2006 is de overstap gemaakt naar flessen voor éénmalig gebruik. Statiegeld wordt ook op bierflessen (€ 0,10) en kratten (€ 0,75/€ 1,50 voor halve/hele lege kratten) geheven.

Hoe weet ik of ik statiegeld krijg?

Statiegeld in Nederland Achterop het flesje, op het etiket, staat altijd aangegeven of er statiegeld op het bierflesje zit. Als er niks op het flesje staat, betekent dat dat er geen statiegeld op zit.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven