Hoe worden papier en karton gerecycled?

Hoe worden papier en karton gerecycled?

Het oud papier en karton wordt machinaal gesorteerd. Het karton wordt in balen geperst en verkocht voor de kartonindustrie. Het oud papier wordt grondstof voor nieuw papier. Via de transportband komt het papier in de ‘drumpulper’ terecht, waar de oude kranten en tijdschriften verpulpt worden met water en zeep.

Wat gebeurt er met het oud papier?

Het papier of karton verlaat de fabriek en gaat naar een grafisch bedrijf. Daar wordt het product bewerkt of bedrukt, afhankelijk van het eindproduct. Briefpapier, tijdschriften, folders en kranten komen direct bij de consumenten terecht, verpakkingen en etiketten gaan eerst naar de verpakkende industrie.

Hoeveel keer kan een stuk papier gerecycleerd worden?

Een papiervezel gaat gemiddeld zes tot zeven keer mee. Sommige papiersoorten zijn gemaakt van 100% nieuwe, verse (hout)vezels. Massief karton daarentegen wordt volledig van vezels uit oudpapier geproduceerd. Ook worden verse vezels dikwijls toegevoegd aan pulp die van oudpapier is gemaakt.

Wat mag niet bij papier en karton gerecycleerd worden?

Dit mag er wél in de papierbak Kranten, kartonnen (verhuis)dozen, folders, enveloppen en wc-rolletjes mogen gewoon bij het oud papier. Er mogen dus geen voedselresten, mogelijke bacteriële besmettingsbronnen en niet-papier materialen zoals kunststof en metaal op zitten.

Hoe wordt oud papier verwerkt?

De oudpapieronderneming neemt het oudpapier af, reinigt en sorteert het. Vervolgens perst zij het tot balen, slaat het op en transporteert het naar een papier- of kartonfabriek. In de papierfabriek wordt het oudpapier opgelost in water. De papiervezels weken daarbij los van elkaar.

Hoe noem je het als je van oud papier nieuw papier maakt?

Het gaat naar de papierfabriek. Hier komt al dat oude papier bij elkaar om er nieuw papier van te maken. Eerst wordt het papier fijngemaakt tot papierpulp.

Hoe vaak kun je karton recyclen?

In Nederland bestaat nieuw papier en karton voor ruim 80% uit oud papier! Dat maakt van uw oud papier dus een hele waardevolle grondstof! Oud papier kan tot wel 7 keer worden hergebruikt om nieuw papier en karton van te maken.

Hoe wordt papier gesorteerd?

Hoe verloopt de recyclage van papier en karton?

  • Eerst wordt papier en karton gesorteerd volgens kwaliteit. Alles wat geen papier of karton is, wordt hierbij ook verwijderd.
  • Het papier wordt daarna met water vermengd.
  • Tot slot wordt de pulp geperst en gedroogd en is het klaar voor verdere verwerking.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven