Hoeveel voedsel wordt er wereldwijd verspild?

Hoeveel voedsel wordt er wereldwijd verspild?

Berekeningen van The Boston Consulting Group (BCG) tonen aan dat in 2018 wereldwijd voor ruim $1,2 biljoen aan voedsel wordt verspild, wat overeenkomt met zo’n 1,6 miljard ton – lees: 1,6 biljoen kilogram – aan eten en drinken dat uiteindelijk moet worden weggegooid.

Hoeveel procent van het voedsel wordt weggegooid?

In Nederland wordt jaarlijks 2 miljard kilo voedsel verspild (1.649 – 2.568 kiloton) (bron: Monitor Voedselverspilling Update 2009-2018).

Is voedselverspilling duurzaam?

Voedselverspilling is natuurlijk zonde van goed voedsel, helemaal als je bedenkt dat er nog steeds 820 miljoen mensen op aarde in hongersnood leven. Het is niet voor niets dat een mondiale halvering van de voedselverspilling in 2030 deel uitmaakt van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.

Wat wordt veel weggegooid?

De meest verspilde artikelen zijn brood, groenten, fruit, aardappelen, rijst en pasta. Producten die dagelijks gebruikt, maar dus ook weggegooid worden.

Hoeveel voedsel wordt er wereldwijd geproduceerd?

Wereldwijd produceren we op dit moment 4,678 miljoen ton aan voedsel per jaar, waarvan we meer dan een derde verspillen (BCG, 2018).

Hoeveel voedsel wordt er verspild Belgie?

De consument verspilt gemiddeld tussen de 18 en de 26 kg voedsel per jaar. Voor een gemiddeld huis- houden (2,4 personen) is dat 42 tot 61 kg voedsel per jaar. Als we het verlies van alle huishoudens in Vlaanderen optellen, komen we op een totale verlies van 116.000 tot 168.000 ton voedsel.

Hoe komt het dat er zoveel voedsel wordt weggegooid?

Naast kopen en bewaren van vers of bereid voedsel, is de manier van voedsel verbruiken zelf één van de belangrijkste oorzaken van voedselverspilling. een hoge gevoeligheid aan voedselhygiëne die ervoor zorgt dat de consument geen risico loopt met voedsel dat bijna over tijd is.

Hoeveel kilo voedsel kan een gemiddelde Nederlander redden door niets weg te gooien?

Wie altijd een boodschappenlijstje maakt, kan tot wel 9 kilo voedsel van de afvalbak redden.

Waar of door wie wordt het meeste voedsel verspild?

Ontwikkelingslanden zijn verantwoordelijk voor bijna 44 % van de voedselverspilling ter wereld (Lipinski et al., 2013). 40 % van het voedselverlies in ontwikkelingslanden gebeurt op oogst -en procesniveau (FAO 2016).

Hoeveel groente wordt weggegooid?

Volgens de Europese Rekenkamer2 wordt een derde van het voedselaanbod verspild wereldwijd. Er zijn geen cijfers van wat het aandeel van groenten en fruit hierin is. Hiervoor moeten oplossingen gevonden worden. In de EU wordt volgens het FUSIONS3 onderzoek het meeste voedsel verspild bij de consument, namelijk zo’n 53%.

Hoeveel voedsel wordt er jaarlijks geproduceerd?

Hoeveel voedselverspilling is er in Nederland?

Zo’n 9 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen daarmee in Nederland 590 miljoen kilo goed voedsel.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven