Kan de wereld zonder bijen?

Kan de wereld zonder bijen?

Een wereld zonder bijen betekent niet alleen dat er minder voedsel zal worden geproduceerd. Tenzij we een andere manier van bestuiven vinden is de kans groot dat we vele lekkernijen moeten missen in ons menu. Er blijven vooral gewassen over die bestoven worden door de wind. Het gaat dan voornamelijk om granen.

Wat als er geen bijen waren?

Als de bijen uitsterven, hebben we een enorm probleem, want de meeste soorten groente en fruit die we eten zouden verdwijnen. Ook veel wilde planten zouden uitsterven doordat hun stuifmeel niet meer verspreid wordt door bijen. De bestuiving van granen zou echter niet in gevaar komen, want dat gebeurt door de wind.

Wat zijn de gevolgen van bijensterfte?

Wat zijn de gevolgen van de bijensterfte? Zonder bestuivende bijen daalt de biodiversiteit en komt de voedselvoorziening in gevaar. Een lagere biodiversiteit betekent dat wilde plantensoorten in aantal afnemen, en zelfs uit gebieden kunnen verdwijnen.

Wat als er geen insecten meer zijn?

“87 procent van de wilde planten heeft bestuiving door insecten nodig om zich voort te planten. Als de bestuivers uitsterven, zal niemand opstaan om met de hand de wilde planten te gaan bestuiven. Het verdwijnen van insecten zet een ecologische kettingreactie in gang die nu al merkbaar is.

Wat gebeurt er als er geen insecten meer zijn?

En zonder insecten wordt rommel in de natuur niet opgeruimd, zoals dode dieren en poep. Het leefgebied van insecten wordt steeds kleiner in Nederland. We hebben veel dorpen en steden, maar ook wegen, fabrieken en akkerland. Op die plaatsen kunnen insecten geen voedsel vinden en trekken dan weg.

Wat is het ecosysteem?

Een ecosysteem is een deel van ons natuurlijk milieu. Levende onderdelen (dieren en planten) en niet-levende onderdelen (lucht, water en bodem) zorgen ervoor dat stromen en kringlopen in gang worden gehouden. Hierdoor ontstaat een zeker evenwicht.

Waarom sterft bij uit?

Vooral stuifmeel is heel erg belangrijk. Het zijn de eiwitten (de bouwstenen) voor de larven van de bij en de hommel. De toename van beton, asfalt en gebouwen zorgden voor een afname van het areaal. In de landbouw worden de gewassen steeds ‘properder’; geen wild plantje blijft staan.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven