Kan een Nederlander worden uitgeleverd?

Kan een Nederlander worden uitgeleverd?

Nee, u wordt als verdachte niet zomaar door Nederland uitgeleverd. Er gelden verschillende voorwaarden, maar de belangrijkste voorwaarde is toch wel dat Nederland met het land dat om uw uitlevering verzoekt een toepasselijk verdrag heeft gesloten.

Hoe werkt uitlevering?

In een uitleveringsverzoek vraagt een staat aan een andere staat om de overdracht van een verdachte of veroordeelde. Uitlevering is daarom een strafrechtelijk instrument: door de uitlevering kan een verzoekende staat een persoon alsnog strafrechtelijk vervolgen en/of een strafvonnis laten ondergaan.

Welke landen leveren niet uit aan Belgie?

De VSA kunnen geen Belg uitgeleverd krijgen, terwijl België al enkele keren wel een Amerikaans onderdaan heeft verkregen. Hetzelfde doet zich bijvoorbeeld voor met Australië. Vóór de inwerkingtreding van het Europees aanhoudingsbevel deed hetzelfde zich ook voor met het Verenigd Koninkrijk.

Is er een uitleveringsverdrag tussen Nederland en Suriname?

Ja, er geldt een uitleveringsverdrag tussen Nederland en Suriname. Overeengekomen in 1976 en nog altijd geldend.

Met wie heeft Nederland een uitleveringsverdrag?

Nederland heeft met verschillende landen een uitleveringsverdrag. De verdragen kunnen zowel bi- als multilateraal zijn….Lijst van uitleveringsverdragen per land.

Land België
Stelsel EU
Type verdrag Multilateraal
Uitlevering Nederlanders Ja
Opmerkingen Kaderbesluit 2002/584/JBZ

Welke landen hebben geen uitlevering aan Nederland?

Libie, Soedan, Bhutan, Bhirma, Noord Korea, China en enkele Zuid Amerikaanse landen.

Wat is het verschil tussen uitlevering en overlevering?

Bij zowel overlevering als uitlevering wordt een verdachte of veroordeelde naar een ander land gebracht om daar terecht te staan of een gevangenisstraf uit te zitten. Het verschil tussen beide termen zit in de Europese éénwording. Uitleveringen die binnen de Europese Unie plaatsvinden heten dus overlevering.

Wie beslist over uitlevering?

De beslissing tot uitlevering is een regeringsbeslissing. De kamer van inbeschuldigingstelling brengt slechts een advies uit. Dit advies wordt binnen de 15 dagen gestuurd naar de minister van Justitie.

Welke landen hebben geen uitlevering?

Welk land levert niet uit?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven