Inhoudsopgave
Kan je elke plant stekken?
Niet elke plant kun je op dezelfde manier stekken. Bij sommige planten heb je alleen een enkel blad nodig, maar bij de meeste planten heb je de stengel of stam nodig om de plant te vermeerderen.
Hoe stekjes nemen van kamerplanten?
Zo ga je te werk:
- kies een gezonde vertakking van de stengel (ong. 10 cm lang, niet-bloeiend)
- snijd met een scherp mes de stek net onder een bladknoop af.
- haal het onderste paar bladeren weg.
- zet de stek zo’n 3 cm diep in potgrond of stekgrond.
- zet weg op een warme, lichte plek.
- houd de potgrond licht vochtig.
Waarom groeien mijn stekjes niet?
Help, mijn stekje wortelt niet! Hoe lang het duurt voor een stek wortelt is van verschillende factoren afhankelijk. Dat komt omdat de plant meer energie en water moet steken in het onderhoud van het blad en pas in tweede plaats energie kan stoppen in het groeien van wortels.
Welke tuinplanten kun je goed stekken?
Stekken kan met ontzettend veel verschillende planten. Kruiden als lavendel en rozemarijn lenen zich er bijvoorbeeld goed voor, maar ook geraniums, rozen en azalea’s kun je prima stekken. Als je een goed stekje afknipt, zal het in de meeste gevallen wel lukken om er een nieuw plantje uit te laten groeien.
Kan je een blad stekken?
Bladstek Stekken wordt zo heel simpel: één enkel blad (van bijvoorbeeld Sedum, Crassula, Echeveria of Kalanchoe) of rozetje (van bijvoorbeeld huislook – Sempervivum) vormt de basis van een compleet nieuwe plant. Snij een blad van de plant en laat dit een dag liggen om wat in te drogen.
Hoe lang blijft Stekpoeder goed?
Let op: stekpoeder is enkele jaren houdbaar, mits je het op een droge, koele en donkere plaats bewaart.
Waar stekjes neerzetten?
Daarom is het ook in de zomer slim om de stekjes altijd onder een afdak te plaatsen. Helemaal ideaal is een beschutte omgeving, zoals een kas. In deze periode is het belangrijk dat de stekjes steeds voldoende water krijgen. De stekgrond waarin ze staan, moet altijd vochtig zijn.
Hoe snel groeien stekjes?
Nadat de wortels zijn gevormd kan de kopstek in licht vochtige stekgrond worden geplaatst en druk je het stekje zachtjes aan. Bescherm de stek tegen fel en direct zonlicht en biedt deze een temperatuur van ongeveer 20 graden Celsius. Na een periode van ongeveer 4-6 weken heeft de stek voldoende wortels.
Kan je tuinplanten stekken?
Stekken met jonge scheuten. In het voorjaar, de zomer of de herfst kunnen van veel vaste planten, halfheesters en terrasplanten stekjes worden gemaakt van de jonge, nog niet verharde scheuten.