Inhoudsopgave
Kan je je naam laten veranderen?
Het is mogelijk om je voornaam of je achternaam te wijzigen, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Voor het veranderen van je voornaam moet je naar de rechtbank. Als je je achternaam wilt wijzigen, kun je je wenden tot Justis. De wens om je naam te veranderen kan uit allerlei omstandigheden voortkomen.
Wat kost het om je naam te laten veranderen?
U kunt alleen een verzoek tot wijziging van de achternaam indienen op het moment dat u de Nederlandse nationaliteit heeft. De kosten voor het in behandeling nemen van een verzoek tot achternaamwijziging bedragen 835 euro.
Waar moet je je naam doorgeven na trouwen?
Als je de achternaam van je partner wilt overnemen (of andersom) moet je naar het gemeentehuis. In het geval van een naamswijziging moet namelijk het paspoort, rijbewijs, ID-kaart en andere belangrijke documenten aangepast worden. Als je je handtekening wilt veranderen kun je dat ook meteen doen.
Waar naamsverandering doorgeven?
De ambtenaar van de burgerlijke stand voert de naamswijziging door in uw geboorteakte. Verder wordt uw naamswijziging automatisch doorgegeven aan bepaalde overheidsinstanties die zijn aangesloten op de Basisregistratie personen (BRP). Andere instanties moet u zelf informeren dat uw achternaam is gewijzigd.
Waarom kost het geld om je naam te veranderen?
Het is een misverstand dat de kosten van het veranderen van een voornaam zouden afhangen van het aantal letters van de naam. je betaalt namelijk niet voor de letters, maar voor de behandeling van het verzoekschrift. Voor het wijzigen van een voornaam is namelijk de hulp van een advocaat en van de rechtbank nodig.
Hoe kun je je naam veranderen op Tinder?
Je naam en je leeftijd zijn de enige elementen van je profiel die je niet kunt wijzigen nadat je een account hebt aangemaakt. Als je een of beide moet bijwerken, kun je je account verwijderen en opnieuw beginnen.
Hoe lang duurt het om je naam te veranderen?
De procedure verloopt via een aantal vaste stappen. Houdt u rekening met een doorlooptijd van gemiddeld 9 maanden. Voor het indienen van een aanvraag voor naamswijziging dient u documenten mee te sturen. Welke documenten dat zijn, hangt af van het type aanvraag dat u doet.
Hoe lang duurt naamswijziging na trouwen?
Dat doe je via een formulier ‘naamgebruik’, dat te vinden is op de website van de gemeente waarin jullie wonen. Je hebt hiervoor je DigiD nodig. Als je online een verzoek indient, duurt het vijf werkdagen. Dit geldt ook voor een schriftelijk verzoek.
Hoe wil je aangeschreven worden?
U kunt op vier manieren aangeschreven worden door de gemeente:
- met uw eigen achternaam.
- met de achternaam van uw partner.
- eerst de achternaam van uw partner, daarna uw eigen achternaam.
- eerst uw eigen achternaam, daarna de achternaam van uw partner.
Wat te doen bij naamswijziging?
Na een geslaagd verzoek tot naamswijziging zal bij een achternaamswijziging het ministerie van Veiligheid en Justitie de burgerlijke stand van uw gemeente informeren. Bij een voornaamswijziging zal de Rechtbank dit doen. De ambtenaar van de burgerlijke stand voert vervolgens de naamswijziging door in uw geboorteakte.
Wat zijn de gevolgen van een naamsverandering?
Antwoord: Nee, een naamsverandering heeft geen gevolgen voor bloedverwantschap en ook geen juridische gevolgen. De ouder waarvan het kind niet meer de naam draagt blijft onderhoudsplichtig en heeft in principe recht op omgang. Ook erfrechtelijk verandert er niets.
Hoe oud moet je zijn om je naam te veranderen?
Kinderen van 12 jaar of ouder moeten ook zelf instemmen met het verzoek tot naamswijziging. Dit doen zij door het aparte formulier Verklaring instemming minderjarige in te vullen en op te sturen naar Justis. Justis vraagt overigens altijd naar de mening van de andere ouder.