Kun je onder partneralimentatie uitkomen?

Kun je onder partneralimentatie uitkomen?

Het staat jullie vrij om samen afspraken te maken over de duur van de partneralimentatie. Hebben jullie hier niets over afgesproken, dan geldt automatisch de wettelijke termijn. Na deze periode komt er een einde aan de alimentatieplicht.

Heeft samenwonen invloed op alimentatie?

Samenwonen heeft namelijk geen invloed op de kinderalimentatie. Ga je trouwen of is er sprake van een geregistreerd partnerschap, dan is het een ander verhaal. Staan de kinderen ook bij jou ingeschreven, dan is de nieuwe partner ook officieel stiefouder en heeft daarmee ook een eigen onderhoudsplicht naar de kinderen.

Waarom moet ik alimentatie betalen?

Alimentatie is geld dat betaald wordt om een ander in zijn of haar levensonderhoud te voorzien. Na een echtscheiding komt het vaak voor dat een van de twee alimentatie moet betalen aan de ex-partner. Zijn er meerdere ex-partners dan kan het voorkomen dat een persoon aan meerdere exen alimentatie moet betalen.

Hoe alimentatie opnieuw laten berekenen?

Willen u en uw ex-partner allebei de alimentatie aanpassen? Dan kunt u samen nieuwe afspraken maken of een nieuwe berekening laten maken door het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage). Schrijf de nieuwe afspraken op in een ouderschapsplan of een andere overeenkomst. U kunt dit samen doen.

Kan partneralimentatie herzien worden?

Wil je een herberekening van de alimentatie omdat de huidige situatie van jou of je ex is veranderd? Je kunt dit dan onderling afspreken in goed overleg of een verzoek indienen bij de rechter. Een advocaat helpt je hierbij. Dit kan alleen als je een ‘relevante wijziging van omstandigheden’ hebt.

Waarom krijg ik geen partneralimentatie?

Soms heeft u geen recht op verhoging van de alimentatie. Bijvoorbeeld als de rechter dat heeft bepaald. Ook kunt u met uw ex-partner afspreken dat de alimentatie alleen toeneemt, als het inkomen van uw ex-partner stijgt. Dit moet u vastleggen in uw echtscheidingsconvenant of overeenkomst.

Hoeveel nachten mag je bij iemand slapen alimentatie?

Bij elkaar slapen Uw ex mag de alimentatie niet stopzetten als er alleen maar sprake is van een situatie waarbij uw vriend af en toe bij u slaapt.

Is partner alimentatie verplicht?

U bent in principe verplicht om partneralimentatie te betalen als uw ex-partner na de echtscheiding onvoldoende inkomsten heeft om in haar (of zijn) levensonderhoud te voorzien. Daarbij wordt rekening gehouden met uw levensstandaard ten tijde van het huwelijk.

Hoe lang moet ik alimentatie betalen?

De partneralimentatie bedraagt maximaal 5 jaar. Of korter, als het huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan 10 jaar duurde. Dan ontvangt een ex-partner alimentatie voor de helft van de tijd dat het huwelijk of partnerschap duurde.

Hoe alimentatie ontlopen?

Het is mogelijk om de alimentatie af te kopen met een geldsom, of door middel van overbedeling. Overbedeling kan bijvoorbeeld plaatsvinden door toewijzing van de gehele inboedel, de overwaarde van het huis, of de waarde van de polis van de levensverzekering, aan de alimentatiegerechtigde ex-partner.

Kan ik alimentatie laten herzien?

Alimentatie die door de rechter is vastgesteld kunt u op een aantal manieren wijzigen. U kunt de alimentatie in onderling overleg veranderen. Dit kan dan met een schriftelijke overeenkomst. Daarvoor is het nodig dat de nieuwe afspraak in een rechterlijke uitspraak wordt opgenomen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven