Kun je ook in de zomer op winterbanden rijden?

Kun je ook in de zomer op winterbanden rijden?

In Nederland is er geen wetgeving die aangeeft dat het verboden is om tijdens de zomer met winterbanden te rijden. Tegelijkertijd is er ook geen regelgeving die winterbanden verplicht maakt als het seizoen in aantocht is.

Waarom winterbanden in Nederland?

Winterbanden bieden meer grip dan zomerbanden zodra de temperatuur zakt onder de vanaf 7 graden Celsius, ook op een nat wegdek. Dat laatste komt in Nederland natuurlijk veelvuldig voor. Ter vergelijking: op droog wegdek is de gemiddelde remweg 12 meter en op nat wegdek 15 meter.

Hoe lang mag je rijden met winterbanden?

Winterbanden die zijn ontworpen voor lage temperaturen dienen door zomerbanden te worden vervangen zodra de temperaturen weer hoger worden dan 7 graden. U kunt over het algemeen wachten tot eind maart of ze vervangen met zomerbanden wanneer u de klok verzet.

Wat is beter zomer of winterbanden?

In de zomer heb je met winterbanden een langere remweg dan met zomerbanden. Dat komt omdat het profiel van winterbanden is ontworpen voor het gebruik op sneeuw en minder effectief is op droog wegdek. Andersom geldt ook dat all seasonbanden in de winter beter scoren dan zomerbanden, maar slechter dan winterbanden.

Hoe hard slijten winterbanden in de zomer?

Wanneer het profiel van de band onder de 4mm komt, presteert de band niet meer op een wenselijke of acceptabele manier. En aangezien winterbanden veel harder slijten in de zomer, is het risico groot dat je al snel onder die 4 millimeter duikt.

Is winterbanden verplicht in Nederland?

U bent in Nederland niet verplicht om winterbanden te gebruiken. Bij winterse omstandigheden is het wel verstandig om voor winterbanden te kiezen.

Hebben winterbanden zin in Nederland?

In Nederland zijn winterbanden niet echt noodzakelijk als je de auto kunt laten staan onder winterse omstandigheden. In veel (wintersport)landen zijn winterbanden verplicht bij winters weer. Wie op zomerbanden rijdt en betrokken raakt bij een ongeval kan aansprakelijk worden gesteld.

Hoeveel meer grip met winterbanden?

Meer grip in de sneeuw Winterbanden kunnen er voor zorgen dat je tot 2 à 3 keer sneller stil staat tijdens het remmen in de sneeuw. Door het speciale profiel en de zachtere samenstelling van het rubber behoudt de winterband zijn grip.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven