Waar geloven vrijmetselaars in?

Waar geloven vrijmetselaars in?

De vrijmetselarij of (franc-)maçonnerie is een internationaal verbreid en regionaal gestructureerd genootschap van mensen die streven naar geestelijke en morele verheffing, onderlinge waardering en wederzijdse hulp.

Hoeveel vrijmetselaars?

de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden (G.O.N.) is een orde uitsluitend voor mannen die 163 loges telt in Nederland, de Nederlandse Antillen, Aruba, Suriname, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Thailand, met ongeveer 6500 leden.

Wat is de vrijmetselarij?

De Vrijmetselarij is een internationaal genootschap, dat is opgedeeld in zogeheten loges. Doel van de vrijmetselaars is het bereiken van een hoger spiritueel en ethisch niveau. Dat gebeurt door onderling overleg en geheime rituelen.

Wie zijn er lid van de vrijmetselarij?

K

  • Johannes Kinker (1764-1845) — schrijver, filosoof en advocaat, hoogleraar Nederlandse taal- en letterkunde.
  • Henri Knap (1911 – 1986) – journalist van het Parool, schrijver.
  • Henri van Kol (1852-1925) — medeoprichter SDAP.
  • Henk Koning (1933-2016) — staatssecretaris, president Algemene Rekenkamer.

Wat zegt de Bijbel over vrijmetselarij?

De bijbel kan men binnen de vrijmetselarij aantreffen als “altaarbijbel”, die onderdeel is van de vrijmetselaarssymboliek, maar er zijn ook maçonnieke Bijbels die, net als Jongerenbijbels van inleidingen en voetnoten voorzien zijn, maar dan gericht op vrijmetselaars.

Hoe herken je een vrijmetselaar?

Je hebt vrouwelijke en gemengde lijnen in de vrijmetselarij, maar bij Het Vrij Geweeten zijn het kerels onder elkaar. Wat in de loge uitgewisseld wordt, blijft altijd binnenskamers. Elkaar de maat nemen is er ook niet bij. Daar hebben de vrijmetselaars een mooi woord voor: comparitie.

Welke bekende Nederlanders zijn vrijmetselaars?

Nederland telt 145 loges met samen circa 5600 leden. Bekende personen zoals koning Willem II, Multatuli, premier Drees en in het buitenland Charlie Chaplin, Winston Churchill en de Amerikaanse president J.F. Kennedy, waren vrijmetselaar.

Wat kost lidmaatschap vrijmetselarij?

De financiële bijdrage ter instandhouding van de loge en de Orde ligt per 01-01-2017 op € 325,00 per jaar en is in het kader van ANBI fiscaal aftrekbaar.

Wat doet een loge?

Een loge is binnen de vrijmetselarij in het algemeen een materiële plaats van ontmoeting en verpozing tussen of voor personen in tijd en ruimte. Binnen de bijzondere wereld van de vrijmetselarij spreekt men van vrijmetselaarsloge. Maar het begrip Loge kan op meer manieren worden ingevuld.

Hoe word je lid van de vrijmetselaars?

Om een vrijmetselaar te worden moet je aan de volgende voorwaarden voldoen: Je bent een man, als het om de mannenorde gaat; een vrouw als het om de vrouwenorde gaat. Er zijn ook gemengde orden. Je hebt een goede reputatie en je wordt aanbevolen door mensen om je heen.

Hoe kom je bij de vrijmetselarij?

Lid worden van de orde. Benader de loge bij je in de buurt. De makkelijkste manier om het initiatieproces op gang te brengen is om de Vrijmetselaarsloge bij je in de buurt te contacteren, een loge in de regio of provincie waar je woont. Het nummer staat meestal in het telefoonboek.

Hoe kan je vrijmetselaar worden?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven