Waar is de meteoriet gevallen?

Waar is de meteoriet gevallen?

UPDATE – 26 juni 2017: zesde Nederlandse meteoriet gevonden De zesde officiële meteoriet van Nederland heet ‘Broek in Waterland’, naar het dorpje ten noordoosten van Amsterdam waar het op 11 januari 2017 insloeg. Afgezien van een dakpan van een schuurtje, bleef iedereen ongedeerd.

Hoe weet je of het een meteoriet is?

Ga na of de rots zwart of roestbruin is. Als de steen die je gevonden hebt een pas gevallen meteoriet is, zal hij zwart en glanzend zijn als gevolg van de verbranding in de atmosfeer. Na een lange tijd op Aarde zal het ijzermetaal in de meteoriet echter gaan roesten, waardoor de meteoriet een roestbruine kleur krijgt.

Wat moet je doen als je een meteoriet vindt?

Heb ik een meteoriet, of niet? Jaarlijks vinden enkele honderden mensen hun weg naar het meteorietenmeldpunt van de Werkgroep Meteoren. Daarom doen we ook een beroep op jou als vinder om ons te helpen door je vondst eerst zelf te beoordelen.

Wat is de kans op een meteorietinslag?

Amsterdam – De kans dat in de volgende eeuw de asteroïde Bennu op de aarde klapt, is iets groter dan gedacht: 0,06 procent.

Waar komt een meteoriet vandaan?

In feite zijn meteoren stofdeeltjes die opbranden in de aardatmosfeer ten gevolge van de wrijving met luchtmoleculen. Deze sterke wrijving ontstaat doordat meteoren met een zeer hoge snelheid opbranden in de atmosfeer, nl. Op bovenstaande foto is tussen de sterren duidelijk een meteoor te zien.

Is het een meteoriet?

Een meteoriet is het deel van een meteoroïde of planetoïde dat op de aarde inslaat na vanuit de ruimte door de atmosfeer te zijn gevallen. Tijdens de tocht door de dampkring wordt het materiaal sterk afgeremd en zeer heet. Dit kan als een meteoor te zien zijn.

Hoeveel soorten meteorieten zijn er?

Je hebt drie verschillende soorten meteorieten: ijzer-, steen- en steen-ijzermeteorieten. Alle drie soorten zijn niet te onderscheiden van een gewoon gesteente. Wel zijn ijzermeteorieten te herkennen, ze zijn groter en zwaarder. Ook zijn deze meteorieten magnetisch en hebben ze een hoog nikkelgehalte.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven