Waar komt Rioja vandaan?

Waar komt Rioja vandaan?

Rioja! Deze wijnstreek ligt in het noordoosten van Spanje. Vooral de rode wijnen uit Rioja worden zowel in Spanje als daarbuiten zeer hoog aangeschreven.

Waar ligt de Rioja streek?

La Rioja is een van de zeventien autonome regio’s en provincie van Spanje. De regio ligt in het noorden van het land en grenst aan Baskenland, Navarra, Aragón en Castilië en León. De hoofdstad van La Rioja is Logroño, een stad met ruim 150.000 inwoners.

Wat te doen Logroño?

Logroño bezienswaardigheden Top 12

  1. Calle del Laurel. De Calle del Laurel is een steegje in het oude gedeelte van Logroño.
  2. Bodegas Franco Espanolas (en andere bodega’s)
  3. Co-catedral de Santa Maria de la Redonda.
  4. Bodegas Marques de Murrieta.
  5. Museo de la Rioja.
  6. De Iglesia de San Bartolomé
  7. Calle de San Juan.
  8. Casa de Las Ciencias.

Wat is de beste Rioja?

De beste rode wijn ter wereld is de Bodegas Marqués de Murrieta Rioja Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2010 (€ 119,95). Volgens het toonaangevende wijnmagazine Wine Spectator eind 2020 althans.

Waar staat Crianza voor?

Crianza wijn Crianza is een status van de Spaanse wijnwetgeving en betekent letterlijk: opvoeding. Deze wijnen hebben minstens twee jaar gerijpt, met een minimum van zes maanden op eikenhouten vaten.

Welke druif in Rioja?

Voor rode wijnen is Tempranillo de meest gebruikte druif. Andere toegestane blauwe druiven zijn Garnacha tinta, Graciano, en Mazuelo (Cariñena). Een typische Rioja wijn bestaat uit ongeveer 60% Tempranillo, maximaal 20% Garnacha en geringere hoeveelheden Mazuelo en Graciano.

Wat betekent Grand Reserva?

Gran Reserva duidt op een minimale houtrijping van 18 maanden, maar in Rioja en Ribera del Duero is dat zelfs 2 jaar. De totale minimale kelderrijping voor alle Gran Reserva wijnen is 5 jaar. Deze wijnen mogen dus pas in het zesde jaar na de oogst verkocht worden.

Welk gerecht past bij Rioja?

Een Rioja wijn past goed bij een gerecht met lamsvlees of kalf, maar ook zeker bij een authentieke Italiaanse pizza of risotto.

Hoe smaakt een Rioja?

De druif heeft relatief zachte tannines en een laag zuurgehalte. De tempranillo heeft veel fruitige aroma’s die het beste te omschrijven zijn als rood fruit, vanille en karamel. Zoals eerder beschreven bestaat Rioja niet alleen maar uit de tempranillo druif. De meeste Riojas bevatten ongeveer 70 tot 80% tempranillo.

Wat is een Reserva wijn?

Reserva en Gran Reserva zijn termen die op de etiketten van Spaanse wijnen voorkomen. Deze staan voor de (hout)rijping die de wijnen hebben ondergaan. Spanje heeft een algemene classificatie voor houtrijping, maar er zijn ook een aantal wijnregio’s die hun eigen, strengere, regels hebben voor de rijping van de wijnen.

Is Rioja altijd rood?

Rioja is een wijnsoort die geproduceerd wordt in de gelijknamige regio. De traditie wil dat Spaans rood rijpt bij de producent en niet bij de koper, zodat Rioja’s altijd ‘op dronk’ in de glazen terechtkomen.

Waar staat Riserva voor?

In sommige landen is het gebruik van de term reserve/reserva/riserva aan regels gebonden. Dan stamt de als “reserve” aangeduide wijn uit de beste wijngaarden of de beste vaten, waardoor de wijn bijzondere kwaliteit heeft.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven