Waar vind je maretakken?

Waar vind je maretakken?

Maretak of Vogellijm is een bolvormige struik die vooral in de herfst, winter en het vroege voorjaar te zien is in Populieren, Zoete kers en soms ook nog wel eens op de takken van een andere boomsoort.

Waar groeit een maretak?

Maretak is een halfparasiet die op allerlei loofbomen groeit. De meest algemene gastheer in Vlaanderen is ongetwijfeld de Canadapopulier. Maretak groeit echter ook vrij frequent op appelbomen. Andere gastheren zijn zeldzamer (onder andere meidoorn, esdoorn en robinia).

Waar komt maretak voor?

In Midden-Europa komt de maretak ook veel voor en dan vooral in populier en appelbomen. In Noord-Denemarken is de maretak aangetroffen op een ratelpopulier. De plant komt voor op populieren (echter niet op zwarte populieren), appelbomen, eiken, esdoorn, robinia, grove den en meidoorn.

Waarom maretak alleen in Limburg?

Het verspreidingsgebied van Vogellijm is sterk gebonden aan kalkrijke grond. Voor een boomparasiet is dat nogal verrassend. Het verklaart wel waarom de soort bij ons juist in Zuid-Limburg voorkomt. Daar begint immers een zich ver naar het zuiden uitstrekkend mergel- en krijtgebied.

Hoe groeit een mistletoe?

De plant groeit in loofbomen of misschien beter óp loofbomen, want de maretak boort zijn wortels in de takken van allerlei bomen tot in de vaten die water en de mineralen vanuit de wortels naar de bladeren moeten brengen. Een deel van deze voedingsstoffen wordt door de maretak afgetapt en gebruikt voor de eigen groei.

Wat zijn de bollen in bomen?

Tijdens onze winterse wandelingen valt ons oog vaak op de groene bollen die hangen aan de bijna zwarte kale takken van veel bomen. Dat is de maretak ook bekend onder de veel poëtischer klinkende Engelse naam Mistletoe. Maretak klinkt meer als het harde hakketak en Mistletoe klinkt toch meer als het zachte toedeloe.

Hoe lang blijft maretak goed?

De maretak bloeit in het voorjaar en bij een goede bestuiving zullen er in het najaar groene besjes zichtbaar worden. In de winter verkleuren de bessen naar wit. De maretak kan wel zeventig jaar oud worden. Zonder onderhoud kan de maretak zijn gastheer overgroeien, waardoor de gastheer onvoldoende licht krijgt.

Waarom wordt de maretak Vogellijm genoemd?

Een (half-)parasiet voor bomen Net zoals wij een kus stelen onder een bosje maretak, steelt de plant zelf water en voedingsstoffen van zijn gastheer. Omwille van zijn kleverige bessen, wordt maretak ook wel ‘vogellijm’ genoemd.

Waarom maretak Halfparasiet?

Dat maretak een halfparasiet is, betekent dat de plant weliswaar zijn eigen bladgroen vormt, en dus zelf energie kan opnemen uit zonlicht en organische stoffen kan vormen, maar dat hij voor water en mineralen, anorganische voedingsstoffen wel afhankelijk is van zijn gastheer.

Hoe kun je aan de maretak zien dat het geen volledige parasiet is?

Zelf maakt de maretak met het bladgroen in zijn takken en bladeren uit koolzuur en zonlicht de koolhydraten die hij voor zijn groei nodig heeft. Daarom is de maretak geen volledige parasiet en doet hij zijn gastheer ook minder schade dan je zou verwachten.

Hoe ontstaat een maretak?

Wat groeit er in bomen?

De bladeren van een boom vormen glucose met behulp van (zon)licht en koolzuurgas uit de lucht , terwijl de wortels water, zuurstof en voedingszouten uit de bodem opnemen. Hieruit kan een boom koolhydraten vormen die hij nodig heeft voor de vorming van bladeren, knoppen en ook voor de lengte- en diktegroei.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven