Inhoudsopgave
Waar worden reservestoffen opgeslagen in een plant?
Planten slaan de reservestoffen meestal ondergronds op, in hun wortels, knollen of bollen. Ook zaden bevatten reservestoffen. In de winter sterft alles af behalve de wortel. In het voorjaar gebruikt de plant de reservestoffen in de wortel weer.
Wat is het verschil tussen kiemen en groeien?
Als een zaad kiemt, groeit er een kiemplantje uit. Bij de kieming wordt het reservevoedsel in de zaadlobben verbruikt. Als het reservevoedsel tijdens de ontkieming wordt gebruikt worden de zaadlobben kleiner. Als het kiemplantje verder groeit, raakt het reservevoedsel in de zaadlobben op.
Wat komt er uit een zaadje?
In het zaad zit al een compleet plantje (kiem) met wortel, stengel, kiemblad (schildje of scutellum) en pluimpje. Het zaad bestaat voor het grootste deel uit endosperm met daarin het reservevoedsel. Het reservevoedsel bestaat vooral uit eiwitten, vetten en koolhydraten onder andere zetmeel.
Waar slaan planten glucose op?
De bladeren zorgen voor iets anders, fotosynthese (zie het kopje ,Fotosynthese). Zo kan een plant uit zichzelf voedsel aanmaken, glucose, een soort suiker. Als er te veel glucose is, maakt de plant hier zetmeel van en slaat dit ook op in de bladeren. Bloemen worden gebruikt voor de voortplanting van planten.
Waar zitten de vaatbundels van een plant?
Door de stengels lopen de vaatbundels van wortel naar de bladeren. Door deze vaatbundels vervoert de plant water van de wortels naar de bladeren en glucose van de bladeren naar de wortels.
Waaruit bestaat een kiem?
Een kiem is een soort van miniatuur plantje (embryo), dat in een zaadje zit en is het startpunt voor een nieuwe plant. In de zaadlobben zit energie in de vorm van zetmeel, eiwitten en vetten, waar het jonge plantje zich de eerste tijd mee kan redden.
Wat zit er in de zaadlobben?
Eenzaadlobbigen. Bij veel eenzaadlobbige planten zit het reservevoedsel opgeslagen in het endosperm. In het zaad zit slechts één kiemlob (scutellum of schildje), die na de kieming het voedsel vanuit het endosperm doorgeeft aan het kiemplantje. Als zaadlobben afvallen worden ze pikzwart.