Waarom beargumenteren?

Waarom beargumenteren?

Een argument hoeft echter niet altijd een conclusie te bewijzen. Uit deze definitie blijkt waar argumenten uit bestaan en wat het doel van argumenteren is. Er zijn veel verschillende soorten redenen: om iets uit te leggen, om iets te rectificeren of om reden te geven aan waarom iemand iets doet.

Waarom moet je in een betoog je argumenten onderbouwen?

Je probeert de lezer te overtuigen van je standpunt. Je gebruikt daar een glasheldere argumentatie voor en je geeft de ander daarmee redenen om zijn mening te herzien. Ook tijdens een hbo-opleiding zul je regelmatig een betoog schrijven, waarin je de uitkomsten van je opdracht onderbouwt.

Waarom is een betoog belangrijk?

Een betoog heeft een persuasief doel: de schrijver heeft een bepaalde visie of standpunt en wil dat de lezer hetzelfde standpunt inneemt. Het doel van de schrijver is de lezer ervan te overtuigen dat dat het geval is, oftewel de schrijver wil dat de lezer achter de stelling komt te staan.

Hoe benoem je een argument?

Om aan je lezer of toehoorder duidelijk te maken dat je een standpunt of argument geeft, kun je gebruik maken van zogenaamde indicatoren. Dit zijn woorden of stukjes zin waarmee je een uiting benoemt (standpunt) of een verband aangeeft tussen twee uitingen (argument).

Hoeveel argumenten in een betoog?

Een betoog is het sterkst wanneer je veel feitelijke argumenten gebruikt en waarbij je ook duidelijk aangeeft waar je de informatie vandaan hebt gehaald; je noemt de bron. Andere, iets minder sterke argumenten, zijn waarderende argumenten. Over waarderende argumenten kun je van mening verschillen.

Wat moet er in een betoog?

In een betoog probeert de schrijver zijn lezers ervan te overtuigen dat hij gelijk heeft. Dit doet hij doormiddel van argumenten. In het begin van een betoog wordt er vaak een stelling geformuleerd. In de rest van het betoog wordt deze stelling met argumenten en voorbeelden versterkt.

Wat moet er altijd in een goed betoog staan?

De opbouw van een betoog

  • Titel. Kies een pakkende titel voor je betoog.
  • Inleiding. De inleiding bestaat meestal uit twee delen.
  • Kern. De kern bestaat onder andere uit de onderbouwende argumenten van de stelling.
  • Conclusie.

Hoe bedenk je een standpunt?

Hoe formuleer je een standpunt?

  1. Naar mijn mening…
  2. Ik vind dat…
  3. Ik denk dat…
  4. Volgens mij…
  5. Ik heb het idee dat…
  6. Mijns inziens…
  7. Het is duidelijk dat.
  8. De conclusie moet zijn dat.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven