Waarom brand een lucifer?

Waarom brand een lucifer?

De kop van een lucifer bestaat uit materiaal dat makkelijk en snel ontbrandt. Zwavel is de bekendste stof maar in moderne lucifers zit er ijzer in de kop. Het strijkoppervlak bestaat uit een laagje met fosfor en kaliumchloraat. Dat kaliumchloraat is een oxidant, dat is een stof die graag andere stoffen doet onbranden.

Is een lucifer gevaarlijk?

Men ontdekte dat witte fosfor bij verhitting in het veel minder schadelijke rode fosfor kon worden omgezet. Dit verbeterde de productieomstandigheden aanzienlijk, maar probleem was dat de lucifers bij geringe wrijving onbedoeld tot zelfontbranding konden overgaan, wat onveilig was voor de gebruiker.

Hoe maak je een lucifer aan?

Leg je wijsvinger achter de kop van de lucifer. Houd het luciferboekje vast met je niet-dominante hand. Duw de lucifer met je wijsvinger naar beneden en strijk met een snelle beweging met de lucifer over het strijkvlak, ongeveer op dezelfde manier als waarop je een houten lucifer aansteekt.

Is lucifer rook inademen slecht voor je?

Het gevaar hangt af van de concentratie, maar van fosfor is bekend dat een klein beetje al snel schadelijk is voor de gezondheid. Ook de stoffen die bij de ontbranding vrijkomen kunnen gevaarlijk zijn. Je wilt het in ieder geval niet inademen. In het geval van Assen hoeft de buurt echter niet bang te zijn.

Is zwavel slecht voor je?

Zwavel stinkt, is giftig en veroorzaakt zure regen. Zwavel is een bouwsteen van het leven, stabiliseert eiwitten en zorgt voor de heerlijkste aroma’s.

Hoe zorg je ervoor dat de fosfor warm genoeg wordt?

Anton Schrötter von Kristelli heeft rode fosfor voor het eerst ontdekt. Rode fosfor kan omgezet worden in witte fosfor door het te verhitten tot 260 °C, zoals te zien is bij het afstrijken van een lucifer, waarbij de benodigde warmte geleverd wordt door de wrijving langs het strijkvlak van het lucifersdoosje.

Welke soorten lucifers bestaan er?

Lucifers zijn erg handig bij het aansteken van een kaars of barbecue. Bij het aansteken van de barbecue zijn lange lucifers erg handig en zijn er zelfs speciale barbecuelucifers. Zo zijn ze er niet alleen in grote en kleine maten, maar zijn er ook wind- en waterbestendige lucifers.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven