Waarom krijgt een baby sondevoeding?

Waarom krijgt een baby sondevoeding?

Sondevoeding wordt om meerdere redenen gegeven, bijvoorbeeld als een baby of jong kind moeite heeft met slikken, als een kind niet kan slikken of voedsel weigert. Op die manier kan het kind te weinig voedsel binnen krijgen. Sondevoeding kan ook worden gegeven als het eten risico’s met zich mee brengt voor het kind.

Wat zijn de voedingsproblemen?

Voedingsproblemen komen vaak voor en zijn een normaal verschijnsel in de ontwikkeling van een kind. Moeilijkheden met voeding/eetgedrag wordt een probleem wanneer een kind onvoldoende voeding opneemt, zodat een normale ontwikkeling in het gedrang komt.

Hoeveel voeding per leeftijd?

Richtlijn flesvoeding per dag

Leeftijd Aantal voedingen per dag Flesvoeding per dag
0-6 weken 6-7 7 x 80 – 6 x 120 ml verdeeld over 24 uur
6-8 weken 5-6 6 x 120 – 5 x 150 ml verdeeld over 24 uur
2-3 maanden 5 5 x 150 – 180 ml verdeeld over 24 uur
4-5 maanden 5 5 x 150 – 180 ml

Waarom kind sondevoeding?

Kinderen krijgen sondevoeding wanneer ze zelf niet in staat zijn om te eten of om voldoende te eten. Als gevolg van een neurologische aandoening van de hersenen, de zenuwen of de spieren kunnen kinderen zelf onvoldoende kracht hebben om zelf te eten. De spieren zijn dan te zwak of te snel vermoeid.

Wat is orale aversie?

Als een kind niet in staat is om al zijn eten en drinken via de mond binnen te krijgen (orale intake) wordt de rest van de voeding via een sonde gegeven.

Hoeveel voedingen per dag baby 2 weken?

Je kan aanhouden dat je baby ongeveer 150 ml melk per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig heeft. Een voorbeeld: weegt je baby 3,5 kg, dan heeft hij dus 3,5 x 150 ml = ongeveer 525 ml nodig per dag. Dit kan je geven in 7 voedingen van 75 ml, verdeeld over de dag. Maar 6 voedingen van 90 ml is ook mogelijk.

Waarom moet iemand sondevoeding krijgen?

Sondevoeding kan worden voorgeschreven als u niet voldoende kan of mag eten en drinken vanwege ziekte, behandeling of een operatie. Met normale voeding wordt de voedingsbehoefte dan niet gedekt. Daardoor ontstaat risico op ondervoeding.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven