Waarom Schildklierscintigrafie?

Waarom Schildklierscintigrafie?

Waarom een schildklierscintigrafie? Met behulp van een schildklierscintigrafie kan de functie van de schildklier beoordeeld worden. Hierbij wordt gekeken naar de vorm, werking en ligging van de schildklier. Bepaalde medicatie kan van invloed zijn op dit onderzoek.

Wat is een Scintigrafie van de schildklier?

Bij een scintigrafie van de schildklier wordt een zeer kleine hoeveelheid radioactief jodium (of een stof die door de schildklier als jodium wordt aan- zien) toegediend. De schildklier zal dit opnemen en met een camera wordt dan een beeld gemaakt van de schildklier.

Hoe werkt een Schildklierscan?

De laborant plaatst de camera bij uw hals, zes centimeter boven uw schildklier. De camera meet de straling die de radioactieve stof uitzendt en zet deze om in beelden. In totaal maken we vier foto’s: één foto van twee minuten en drie foto’s van elk acht minuten. Het maken van alle foto’s kost ongeveer 45 minuten.

Wat zie je op een echo schildklier?

Een echografie is een afbeeldend onderzoek en met dit onderzoek wordt de schildklier zichtbaar gemaakt door geluidsgolven en de grootte van de schildklier bepaald. Ook zijn afwijkingen op deze manier op te sporen.

Wat zie je op een scintigrafie?

De scintigrafie is het basisonderzoek voor de diagnostische activiteit. Met dit onderzoek kan men alle organen in beeld brengen en in het bijzonder skelet, hersenen, nieren, schildklier, Om de belangrijkste types van onderzoeken te weten, klik hier.

Wat gebeurt er bij een botscan?

Bij een botscan maken we beelden van uw skelet, dus van uw botten en gewrichten. Op deze beelden kunnen we mogelijke afwijkingen zien. Een botscan heet ook wel een skeletscintigrafie. Voor de scan gebruiken we gammacamera en een klein beetje radioactieve vloeistof.

Wat is Schildklierscan?

Een schildklierscan is een onderzoek waarbij informatie wordt verkregen over het functioneren van uw schildklier. Voor het onderzoek wordt een kleine hoeveelheid radioactieve stof in een bloedvat in de arm gespoten.

Welke specialist voor schildklier?

Een internist-endocrinoloog is gespecialiseerd in ziekten van hormonen en hormoonklieren, zoals de schildklier. Er zijn ook internisten die geen endocrinoloog zijn, maar wel schildklieraandoeningen als zgn. aandachtsgebied hebben en veel ervaring hebben in diagnostiek en behandeling.

Hoe gebeurt een punctie van de schildklier?

De arts brengt eerst met echografie de schildklier in beeld en zal dan onder begeleiding van de echografie het naaldje in de schildklierknobbel plaatsen en wat vocht opzuigen. Er wordt dus geen weefsel (biopsie) genomen, enkel een druppel (voor diagnose) of vocht (voor behandeling van een vochtophoping of cyste).

Wat is een nodus in schildklier?

Een schildkliernodus is een zwelling (knobbeltje) in de schildklier. Deze zwelling is meestal goedaardig. De schildklier ligt laag, voor in de hals.

Hoe werkt een scintigrafie?

Scintigrafie betekent dat men een afbeelding van een orgaan of deel van het lichaam gaat maken met behulp van een laagradioactieve stof die wordt ingespoten. De stof wordt ingespoten in het lichaam via een ader en zal zich vastzetten in het te onderzoeken orgaan of weefsel.

Hoe werkt een Spect scan?

Bij een SPECT-scan wordt de patiënt met plakkers (elektrodes) aangesloten op een ECG-apparaat. Hiermee wordt een hartfilmpje gemaakt. Via een infuus krijgt de patiënt een licht radioactieve stof (tracer) ingespoten. Deze stof gaat via de bloedbaan naar het hart.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven