Wat betekend Orion?

Wat betekend Orion?

Orion (Oudgrieks: Ὠρίων of Ὠαρίων) is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij was volgens de overlevering een uitmuntend jager afkomstig uit Thebe en de enige persoon op wie Artemis, de godin van de jacht, verliefd raakte.

Hoeveel sterren heeft Orion?

Orion, ook wel de jager genoemd, is een groot sterrenbeeld met enkele hele herkenbare punten. Zo zijn er drie sterren op een rij dat de gordel vormt van de jager. De bovenste kleine sterren vormen het hoofd, waarbij de Betelgeuze en Bellatrix de twee schouders vormen. Bij heel helder weer is ook het zwaard te zien.

Wat betekent 3 sterren naast elkaar?

Het gaat om het centrale gedeelte van het sterrenbeeld Orion (de Jager). De helderste sterren van een sterrenbeeld krijgen Griekse letters. De drie gordelsterren zijn delta, epsilon en zeta Orionis. “Linksboven” staat de helderste ster van Orion, Betelgeuze: dat is dus alpha Orionis.

Waar komt de naam Orion vandaan?

Categorie: Grieks – Romeins In de Griekse mythe een machtige jager (reus) uit Boeotie, zoon van Poseidon, die de Pleiaden achtervolgt. Hij wordt door Artemis gedood, uit minnejaloezie of nadat hij haar Nimfen heeft aangerand. Na zijn dood wordt hij als sterrenbeeld (Orion) aan de hemel geplaatst.

Hoe groot is Orion?

Dit is één van de grootste sterren die we kennen met een diameter die ongeveer 1 180 keer zo groot is als de diameter van onze eigen ster, de Zon. De derde helderste ster in het sterrenbeeld Orion is Bellatrix (Gamma Orionis).

Hoe is Orion aan zijn naam gekomen?

De naam Orion komt uit de Griekse mythologie. Volgens de mythen was de jager Orion een reus die wilde trouwen met Merope. Gaia, de godin van de aarde, was bang voor de bedreiging van Orion en stuurde daarom een schorpioen om hem te vergiftigen.

Hoe heet een ster die ontploft?

Een supernova (meervoud: supernovae of supernova’s) is het verschijnsel waarbij een ster op spectaculaire wijze explodeert. De uitbarsting is herkenbaar aan de enorme hoeveelheid licht die hierbij wordt uitgestraald. De ster vlamt op met de lichtkracht van honderden miljoenen tot meer dan een miljard zonnen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven