Wat betekent de koperen ploert?

Wat betekent de koperen ploert?

Het is een oud-koloniale uitdrukking, uit Nederlands-Indië. Het slaat op de enorm hoge temperaturen die daar konden voorkomen. ‘Als een oudgast begon ze over de hitte te klagen – iedere dag werd het zo’n 36 of 37 graden en de zon noemde ze de koperen ploert, zoals planters deden’, schrijft F.B. Hotz in Duistere jaren.

Wat is de betekenis van na regen komt zonneschijn?

D.w.z. na lijden komt verblijden (De Brune, 371; [i]Ndl. Wdb. [/i] VIII, 2215); voorspoed volgt op tegenspoed; nader vasten comt paeschen; middeleeuwsch latijn: post nubila Phoebus.

Waar de zon niet schijnt gezegde?

Als je geen zuiver geweten hebt moet je je niet aan kritiek blootstellen. Hij laat de zon niet van zich schijnen. Hij is gierig.

Wat betekent Jij kunt de zon laten schijnen?

Als je van iemand zegt dat hij de zon niet in het water kan zien schijnen, bedoel je dat het een jaloers en ontevreden persoon is. Deze uitdrukking is ontstaan door wat er gebeurt als de zon schijnt en je vlak bij water (een meer, rivier, enz.)

Wat is een ploert?

Ploert – aan de KMA te Breda een scheldnaam voor de adjundant-onderofficier. Het woord ploert komt reeds voor in de 18de eeuw, oorspronkelijk in de betekenis van lichtmis, later o.a. in studententaal, in de zin van gemene kerel.

Wat betekent eindig?

eindig – Bijvoeglijk naamwoord 1. een einde hebbende ♢ in de reële wereld is alles eindig eindig – Werkwoord 1. eerste persoon enkelvoud tegenwoordige tijd van eindigen ♢ Ik eindig 2.

Wat betekent hij heeft een aardje naar zijn vaartje?

Een andere bekende uitdrukking met aard is een aardje naar zijn vaartje hebben, wat betekent: ‘hij lijkt op zijn vader’. Aard betekent hier ‘karakter’.

Wat betekent Spreken is zilver zwijgen is goud?

in vele gevallen is het beter niets te zeggen, dan door woorden, hoe goed bedoeld ook, de zaak te bederven of althans niet verder te brengen.

Wat betekent het spreekwoord het is niet overal zomer waar de zon schijnt?

Uit één bepaalde gebeurtenis kan je nog geen conclusie trekken. Het is niet overal zomer waar de zon schijnt. Niet alles is zoals het lijkt.

Hoe noem je het schijnen van de zon?

Wolkenstralen, zonneharpen of jakobsladders, schemeringsstralen of crepusculaire stralen zijn een weersverschijnsel waarbij een invallende lichtbundel van de Zon door een gat in een omgeving met voldoende schaduwpartijen straalt.

Wat is de betekenis van proleet?

[Hdu], m. (proleten), persoon uit een onbeschaafd milieu of van grove levensopvatting.

Waar komt de naam ploertendoder vandaan?

Een ploertendoder is een gevechtswapen: een stok met een loden knop aan het uiteinde. Het woord ploertendoder is sinds de negentiende eeuw in gebruik. “Men houdt er lastige ploerten mee op een afstand”, zo schrijven T. de Beer en E. Laurillard in hun boek Woordenschat uit 1899.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven