Wat betekent Schroten?

Wat betekent Schroten?

Schroten is het malen of pletten van mout. Vroeger gebeurde dat op een moutmolen. Om bier te kunnen brouwen is het nodig om de gebruikte moutkorrels te breken, een moutkorrel is namelijk vrij hard. Door de korrel te breken kan het daarin aanwezige zetmeel beter oplossen in het brouwwater.

Hoe fijn moet je schroten?

Om goed te schroten dienen alle moutkorrels ongeveer even groot te zijn. Kleine korrels worden anders gebrekkig of niet geschroot en bij de grote korrels wordt het kaf te veel verkleind. Gelukkig voor ons worden de gerstekorrels in de mouterij op grootte gesorteerd voordat deze vermout worden.

Wat is gemoute gerst?

Mouten is het laten ontkiemen en daarna drogen van graan met als doel het graan een iets zoetere smaak te geven. Het graan kan daarna nog verwarmd worden en krijgt dan een donker bruine kleur. Van gemout graan kan moutmeel gemaakt worden.

Wat is verschil tussen schroot en oud ijzer?

Schroot is de gangbare term voor metaalafval. Men maakt onderscheid tussen ferroschroot, dat voornamelijk uit ijzer bestaat, en non-ferroschroot, dat uit andere metalen bestaat zoals koper, aluminium, zink, lood en tin. Ook roestvast staal, messing en vele andere legeringen behoren tot het non-ferroschroot.

Wat doet een schroothandelaar?

handelaar in schroot. iemand die voor zijn beroep afgedankt metaal opkoopt, sorteert en vaak ook met snijmachines en persen bewerkt voor levering aan smelterijen; handelaar in schroot.

Wat brengt blik op?

Tachtig drankblikjes maakt ongeveer een kilo. En dat levert vandaag de dag zo’n 50 cent op (prijzen fluctueren nogal). Tenminste, als het om aluminium zijn. Drankblikjes van sommige biermerken kunnen ook van ijzer zijn.

Waarom wordt de mout Geschroot?

Een niet geschrote korrel kan zijn stoffen niet vrijgeven en zorgt daardoor voor een lagere opbrengst. Als het mout te fijn geschroot wordt, ontstaan er vaak filterproblemen. Ook komen er dan gemakkelijker ongewenste stoffen, zoals tannine, vrij uit de kaf van het mout, wat weer een wrange smaak geeft aan het bier.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven