Wat gebeurt er in de mesosfeer?

Wat gebeurt er in de mesosfeer?

De mesosfeer is de luchtlaag van de dampkring die zich bevindt tussen de stratosfeer en de thermosfeer. In de mesosfeer daalt de temperatuur met de hoogte, dit in tegenstelling tot de stratosfeer waar de temperatuur toeneemt met de hoogte.

Wat is er buiten de atmosfeer?

De exosfeer is de buitenste laag van de dampkring. De exosfeer begint op een hoogte van ongeveer 1000 km waar deze grenst aan de bovenkant van de thermosfeer en eindigt op een hoogte van ongeveer 10.000 km. De naam is afgeleid van het Griekse woord exo, dat staat voor buiten.

Wat zit er in de dampkring?

De samenstelling van de atmosfeer De aardse atmosfeer of de dampkring bestaat uit een mengsel van gassen dat we lucht noemen. De belangrijkste gassen zijn N2 (stikstofgas) en O2 (zuurstofgas), die respectievelijk 78% en 21% van het volume innemen. Argon neemt 0,9% van het volume in en CO2 ongeveer 0,03%.

Hoe hoog is de Mesosfeer?

De mesosfeer bevindt zich tussen de stratosfeer en de thermosfeer. De lagen worden gescheiden door respectievelijk de stratopauze en de mesopauze. De term is afgeleid van de Griekse woorden mesos voor midden en sfaira voor bol. De mesosfeer begint op een hoogte van vijftig kilometer en reikt tot 80 à 85 kilometer.

Wat houdt de dampkring vast?

De zwaartekracht houdt de moleculen in de lucht vast. Dichterbij de aarde is de moleculaire dichtheid ook groter. Warmte wordt vastgehouden door o.a. wolken, dat is straling.

Kun je de dampkring zien?

De dampkring heeft vier verschillende lagen: de troposfeer, de stratosfeer, de mesosfeer en de ionosfeer. De troposfeer is ook de laag waarin alle weersverschijnselen, zoals regen, wind of sneeuw plaatsvinden. De lucht in de troposfeer beweegt veel. Dit kun je ’s nachts goed zien als je naar de sterren kijkt.

Wat is de dikte van de dampkring?

De aarde heeft een straal van gemiddeld 6370 kilometer. De atmosfeer is slechts gemiddeld duizend kilometer dik.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven