Wat gebeurt er met glasafval?

Wat gebeurt er met glasafval?

De scherven worden circa 8 weken opgeslagen, in die tijd verdwijnen resten van voeding en drank. De scherven kunnen nu dienen als grondstof voor de productie van nieuwe glazen verpakkingen. Glasfabrieken smelten de scherven en maken er nieuwe flessen en potjes van.

Hoe glas weggooien?

Glazen potten en flessen (‘verpakkingsglas’) gooi je in de glasbak. Andere glassoorten, zoals drinkglazen en schalen, horen bij het restafval. Spiegels en vensterglas kun je inleveren bij de glashandel of milieustraat.

Kan glas gerecycled worden hoe dan?

Glas is een duurzaam verpakkingsmateriaal. Glas kan namelijk eindeloos worden gerecycled. Glazen verpakkingen kunnen worden hergebruikt en glasscherven kunnen worden omgesmolten tot “nieuw” glas.

Waar gooi je blik weg?

Aardewerk (borden, bekers, kruiken, enz.) Aardewerk is niet van glas gemaakt. Het hoort bij het restafval, of bij het puinafval.

Wat gebeurd er met glas in de glasbak?

Van het glas uit de glasbak wordt weer nieuw glas gemaakt. Het glas wordt eerst opgehaald door een vrachtwagen en naar de fabriek gebracht. In de fabriek worden deksels met magneten uit het glas gehaald en wordt het glas gesorteerd op kleur.

Wat wordt er gemaakt van gerecycled glas?

De glasfabriek maakt weer wit, groen of bruin glas van het oude glas. De scherven worden in de fabriek in ovens zo hoog verhit, dat ze smelten en vloeibaar worden. Glasscherven smelten namelijk bij een lagere temperatuur dan de grondstoffen voor nieuw glas (kwartszand, soda en kalk) en dus is er minder energie nodig.

Wat mag niet in de glasbol?

Wat kan er niet in de glascontainer?

  • Hittebestendig glas (zoals ovenschotels en kookplaten)
  • Porselein en aardewerk.
  • Stenen flessen en kruiken.
  • Opaalglas en kristal.
  • Vlak glas (zoals ruiten en spiegels)
  • Lampen en TL-lampen.

Waar kan ik gebruikte olie weggooien?

Grotere hoeveelheden olie en (frituur)vet kun je het beste gescheiden inleveren. Giet het terug in de oude verpakking of in een melkpak met dop en lever het in bij speciale bakken bij de supermarkt, kringloopwinkel of milieustraat.

Hoe wordt glas gerecycled Willem Wever?

Inzamelen. Glas wordt in Nederland apart ingezameld en gerecycled. Nieuw wit (doorzichtig) glas kan alleen maar gemaakt worden van witte scherven. En groen en bruin glas kan het beste gemaakt worden van groene en bruine scherven.

Kan je glas hergebruiken?

Glas kan oneindig vaak gerecycled worden. Daardoor is het een ontzettend duurzaam verpakkingsmateriaal. Ingezamelde glasscherven worden als grondstof gebruikt om nieuwe producten mee maken, zoals bijvoorbeeld nieuwe glazen flessen of potjes.

Waar moet je piepschuim weggooien?

Piepschuim kunt u bij het afvalbrengstation weggooien. Bij het plastic afval wordt piepschuim niet goed verwerkt en bij het restafval wordt het verbrand. Zonde! Want piepschuim is een kunststof dat heel geschikt is om te recyclen.

Waar gooi je cd’s weg?

Als muziek-cd’s of dvd’s met (kinder)films nog goed zijn, kun je ze ook naar de kringloopwinkel brengen of verkopen, bijvoorbeeld op een website voor tweedehands spullen. Op sommige plaatsen worden cd’s in speciale bakken, zogenaamde ‘blipverts’, gescheiden ingezameld.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven